Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje malina
  • 28.05.2018. 10:30

Malinari i pojoprivrednici u Bratuncu pomoću navodnjavanja očekuju veće prinose

Realizacijom projekta izgradnje akumulacija i sistema za navodnjavanje na području Bratunca, svih 2.000 domaćinstava koja se bave proizvodnjom malina, ali i drugom poljoprivrednom proizvodnjom imat će mogućnost navodnjavanja.

Foto: Pixabay/Christian_024
  • 703
  • 41
  • 0

Projekat izgradnje akumulacija i sistema za navodnjavanje na teritiriji opštine Bratunac je pri kraju, a završetak radova očekuju se do početka sezone branja malina.

Vrijednost projekta koji realizje Ministarstvo poljoprivrede i opština Bratunac posredstvom programa Svjetske banke iznosi 9,2 miliona KM. Uvođenjem sistema za navodnjavanje i instalacijom bunara, poljoprivrednici, a posebno malinari očekuju znatno veće prinose voća, navodi RTRS

Navodnjavanjem malinjaka do 4.000 radnih mjesta

Proizvođač malina Milorad Stević smatra da bi uz pomoć navodnjavanja ostvarivali i do 30 posto veći prinos. Realizacijom ovog projekta, svih 2.000 domaćinstava koja se bave proizvodnjom malina, ali i drugom poljoprivrednom proizvodnjom imat će mogućnost navodnjavanja.

Budućnost u malinarstvu 

Zoran Savić, iz Udruženja malinara, vjeruje da će im navodnjavanje biti od velike koristi već od naredne sezone, jer je, kako ističe, ovdje budućnost u malinarstvu. Projektom čija je vrijednost oko 9,2 miliona KM bit će pokriveno svih 27 bratunačkih mjesnih zajednica.

Aleksandar Macanović, iz Ministarstva poljoprivrede RS, kaže da su u toku završni radovi na montaži pumpi i hidranata, a planirana površina za navodnjavanje je oko 440 hektara.

Malinari ovu sezonu dočekuju sa mnogo optimizma. Očekuju bolju cijenu nego prošlogodiših 1,9 maraka po kilogramu ovog voća. U Srednjem Podrinju sezona branja malina počinje za petnaestak dana. Prve procjene govore da će rod ovog voća biti na nivou prošlogodišnjih 2.500 tona.

 


Tagovi

Navodnjavanje Malinarstvo Bratunac Prinosi voća Zoran Savić Milorad Stević Aleksandar Macanović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !