Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede RS
  • 17.05.2017. 14:00

Navodnjavanjem malinjaka do 4.000 radnih mjesta

Cilj projekta navodnjavanja u oblasti voćarstva u Bratuncu vrijednog 8,1 miliona KM, je izgradnja 26 podsistema za navodnjavanje na lokaciji od 17 mjesnih zajednica.

Foto: Bigstockphoto/Photozi
  • 1.160
  • 55
  • 0

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i konzorcijuma "Higra" Bijeljina - "Graditelj NS" Novi Sad potpisali su u Banja Luci ugovor za projekat navodnjavanja u opštini Bratunac na površini od 436 hektara u vrijednosti 8,1 miliona KM.

Na osam do devet lokacija

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Radenko Jeftić rekao je da 85 posto vrijednosti ovog projekta osigurava Vlada Srpske, a 15 posto lokalna zajednica.

Vrijednost kompletnog projekta za Republiku Srpsku je 24 miliona dolara, a Jeftić predviđa izgradnju sistema za navodnjavanje na osam do devet lokacija površine 3.850 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Stabilna proizvodnja maline

Cilj projekta u Bratuncu, koji bi trebao biti završen u prvoj polovini iduće godine je izgradnja 26 podsistema za navodnjavanje na lokaciji od 17 mjesnih zajednica u ovoj opštini.

"Realizacijom projekta bit će riješeno pitanje navodnjavanja, odnosno stabilne proizvodnje u oblasti voćarstva sa intencijom na proizvodnju malina", istakao je Jeftić napomenuvši da je ovo treći ugovor koji je potpisan u okviru kompletnog projekta za Republiku Srpsku, dodajući da su prethodno izgrađeni sistemi za navodnjavanje u Novom Selu i Pelagićevu na površini od 826 hektara.

Predstavnik izvođača radova konzorcijuma "Higra" Bijeljina - "Graditelj NS" Novi Sad Dragan Sarić bio je precizniji te naveo kako ovaj projekat predviđa izgradnju oko 100 kilometara mreže, 26 rezervoara, 14 bunara, sedam vodozahvata, sabirnih komora, ugradnja oko 70 pumpi.

Najveći istorijski projekat

"Ova je opština do sada bila lider u proizvodnji maline i jagodičastog voća na području Republike Srpske. Vrijeme će pokazati da je ovo najveći istorijski projekat koji se realizuje za privredu i poljoprivredu na području opštine Bratunac jer do sada nije bilo projekata vrijednosti iznad 8,1 milion KM", istakao je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac rekavši kako trenutno postoji proizvodnja oko 4.000 tona maline sa oko 1.300 proizvođača gdje je prošle godine bila čista dobit od 13 do 15 miliona KM.

4.000 radnih mjesta

"Naš cilj je da u narednih šest godina sa navodnjavanjem imamo izgrađenu protugradnu zaštitu, da imamo dovoljno hladnjača, svoj formirani rasadnik, dođemo do proizvodnje od 10.000 tona maline i da imamo čistu dobit do 35 miliona KM, što bi uključilo 2.000 porodica sa oko 4.000 radnih mjesta i sezonaca", zaključio je Mlađenović.

Treba napomenuti da je gradnja sistema za navodnjavanje planirana i na području Trebinjskog i Ljubinjskog polja te u Maglajanima, u opštini Laktaši.

Foto: Bigstockphoto/Photozi


Tagovi

Sustav za navodnjavanje Nedjeljko Mlađenović Malinarstvo Republika Srpska Radenko Jeftić Bratunac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.