Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja maline
  • 21.04.2021. 12:30

Malina: Izdvojeno 50 hiljada KM za unaprjeđenje proizvodnje

Resorno ministarstvo izdvojilo više od 50 hiljada KM, kako bi agronomi mogli četiri puta tokom sezone obilaziti proizvođače, a sve u cilju poboljšanja prinosa.

Foto: Danijela Plavšić
  • 235
  • 251
  • 0

Naša zemlja nalazi se među prvih deset svjetskih izvoznika maline, prema riječima ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Borisa Pašalića pa u skladu s tom činjenicom, radi se o vrlo perspektivnoj voćnoj vrsti, naročito tamo gdje je njena proizvodnja tradicionalna, poput Podrinja ili Romanije. 

Kako piše Srna, ministar je naglasio da domaća proizvodnja pomenute voćke ima potencijala da se unaprijedi, a ima i prostora za tako nešto jer je samo u RS pod malinom oko 750 hektara. Ipak, prosječni prinosi po hektaru nisu zadovoljavajući i broje tek sedam do osam t/ha.

"Pored podizanja novih zasada, jedini način da intenziviramo tu proizvodnju jeste povećanje prinosa po jedinici površine. Naš cilj je dobiti 12, 13 do 15 tona maline po hektaru, a to možemo samo primjenom novih znanja i tehnologija", istakao je Pašalić.

Isplaćen poticaj malinarima za prošlu godinu - ipak sačuvana liderska pozicija?

Naglasio je da je postignut dogovor između ministarstva i lokalnih zajednica, da zajedno obezbijede određena sredstva kako bi se angažovalo devet inžinjera poljoprivrede, odnosno savjetodavaca koji će obići sve proizvođače maline, a prepoznati su u 11 opština Podrinja i Romanije.

Stručnjaci će obilaziti malinare 

Pašalić smatra da je najbolja investicija kada se ulaže u znanje pa je resorno ministarstvo izdvojilo više od 50 hiljada KM, kako bi agronomi mogli četiri puta tokom sezone obilaziti voćare i ukazivati im na propuste koji se mogu javiti u proizvodnji, a sve u cilju poboljšanja uroda. Od pomenutog iznosa, polovinu će obezbijediti ministarstvo poljoprivrede i lokalne samouprave, a drugi dio otkupljivači malina. 

Istakao je da se skoro cjelokupna količina maline koja se proizvede u RS, smrzava i izvozi, naglašavajući da se ova voćna vrsta ne može dugo čuvati u svježem stanju. 

"Svaki kilogram proizvedene maline, Ministarstvo poljoprivrede sufinansira određenim iznosom, u zavisnosti od njene cijene, a proizvođače podržavamo i tako što im obezbjeđujemo 30 odsto od vrijednosti svake investicije", naveo je Pašalić, te dodao da se otkupljivači podržavaju u sufinansiranju izgradnje hladnjače ili opreme za smrzavanje i čuvanje.

Malinari dobili potrebni repromaterijal - očekuje se povećanje proizvodnje

Podsjetimo, krajem prošle godine je za 41 proizvođača  jagodičastog voća, posebno maline, iz opština Rogatica, Višegrad i Rudo u gradu na Limu, u okviru projekta UNDP i lokalne hladnjače iz Rogatice podijeljena poljoprivredna mehanizacija i sredstva za prihranu i zaštitu maline od bolesti.

Ovo je još jedan u nizu projekata, koji male lokalne zajednice u istočnoj regiji ostvaruju putem međunarodne pomoći i uz svoje djelimično učešće.


Tagovi

Proizvodnja maline Otkupljivači maline Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić Novi zasadi Prosječni prinosi Proizvođači malinari Jagodičasto voće


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.