• Ljetna rezidba voćaka
  • 04.07.2019. 12:00
  • Donji Klakar

Ljetnu rezidbu voćnjaka najbolje obaviti do kraja jula

U selu Donji Klakar u opštini Brod jučer je organizovana prezentacija ljetne rezidbe voćnjaka tokom koje je naglašeno da ovaj postupak doprinosi boljoj rodnosti i zdravijim i vitalnijim stablima.

Foto: Depositphotos/HappyLenses
  • 478
  • 87
  • 0

U selu Donji Klakar u opštini Brod jučer je organizovana prezentacija ljetne rezidbe voćnjaka tokom koje je naglašeno da ovaj postupak doprinosi boljoj rodnosti i zdravijim i vitalnijim stablima.

Stručni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Aleksandar Popović rekao je da se rezidba prvenstveno odnosi na "kape" voćaka koje crpe mnogo energije, nerodne su, sprečavaju prodiranje svjetlosti unutar krošnje i ukoliko se ne odstrane stablo je podložno razvoju insekata i bolesti, objavilo je ovo ministarstvo.

"Ranije smo imali nekoliko sličnih prezentacija, a sada samo se sastali da vidimo u kakvom su stanju voćke i da voćarima ukažemo da je u ljetnoj rezidbi potrebno odstraniti nerodne grane koje uzimaju snagu", rekao je Popović.

Konstantna edukacija ključna za razvoj voćarstva

Vid Rakić, predsjednik Udruženja "Voćar" iz Broda koje je organizovalo prezentaciju, rekao je da se na području ove opštine pod voćarskim vrstama nalazi 605 hektara, od čega je 15 hektara savremenijih voćnjaka, i istakao da je ljetnu rezidbu najbolje uraditi sredinom juna, a najkasnije do kraja jula.

Šta je cilj zelene (ljetne) rezidbe voćaka?

On je naveo da je cilj prezentacije konstantna edukacija voćara i primjena savremenih metoda i savjeta stručnjaka radi razvoja voćarstva.

"Imamo kontinuitet u radu Udruženja, a jedna od aktivnosti su prezentacije na terenu, gdje edukujemo voćare i one koji se žele baviti voćarstvom o savremenim dostignućima u ovoj oblasti", rekao je Rakić.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS


Tagovi

Prezentacija Ljetna rezidba Voćke Vid Rakić


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moj plastenik i bastica, od hobija je narastao u ozbiljnu zarazu bez koje ne bih mogao, psihicki odm... Pročitaj cijelu bilješku »