Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berač malina
  • 28.04.2023. 09:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Busovača

Laštrin BMB mijenja 60 berača malina: Prikači, upali i vozi

Da situacije iz obične svakodnevnice nekada mogu "upaliti sijalicu" iznad glave dokaz je i priča o busovačkom izumu.

Foto: Screenshot/YouTube
  • 683
  • 123
  • 0

Priča o jabuci koja je pala na glavu jednog od najvećih fizičara u historiji, Isaka Njutna dok je sjedio ispod voćke, a na osnovu koje je shvatio gravitacijsku silu, sigurno je jedna od najpoznatijih anegdota u svijetu nauke.

Niko nije siguran je li se ova situacija zaista dogodila, ali nikada niko nije dokazao ni da je izmišljena. No, da situacije iz obične svakodnevnice nekada mogu "upaliti sijalicu" iznad glave dokaz je i priča o busovačkom izumu.

Laštrin BMB tražen van granica

Nedavno je u medijima odjeknula vijest da je Josip Laštro poznatiji Švabo izvezao svoj Berač malina Busovača (BMB) u Sjevernu Makedoniju, a u razgovoru za Agroklub, ispričao je da to nije prvi put da stroj putuje van granica Bosne i Hercegovine.

Veliki interes kupaca

"Bio je ranije jedan izvoz za Srbiju, čovjek je došao pogledao stroj, platio, natovario i odvezao, ja ne znam kako je prešao granicu. Ovaj iz Makedonije je bio kod njega, vidio kako radi i tako došao do mene", priča nam Švabo kojeg sada kupci svakodnevno posjećuju.

I za vrijeme našeg razgovora jedan od njih je čekao, ali odbiti nas ovaj put nije mogao jer smo već jednom zbog kupca odgodili priču. Berače malina ovaj Busovljak sam pravi, a prvi je ručno izradio. "Sad imam papir, šemu i po njoj radim. Do sada sam izrađivao od željeza, a sad ću praviti od aluminija, da bude lakši, da može uzbrdo i nizbrdo bez poteškoća", kaže naš sagovornik.

Prikači, upali i vozi

Berač ima svoj motor koji potiče rad sedam funkcija – izvlačenje i uvlačenje dvije trake, dva puhača, pokretanje ciklona i druge. Na pitanje kako se montira na traktor, Švabo pojašnjava vrlo jednostavno: "Prikači se kao i plug, upali i vozi".

Funkcionira na osnovu potiskujućeg zraka

BMB je inače prvi berač malina proizveden u Bosni i Hercegovini, a funkcionira na osnovu vjetra, odnosno potiskujućeg zraka.

"Berač ima svoju sopstvenu turbinu, kako dodajete gas pokreće se vjetar i on obara zrelu malinu, kreneš polako pa vidiš na kojoj brzini ona otpada. Sa strane su gajbe u koje pada plod", precizira Laštro.

Neizvjesna sudbina podrinjskih malinara - cijene će biti niske?

Mašina može brati maline na visini do 2,5 metra, i širini do 1,10 m u malinjacima na ravnoj i brdovitoj površini. Kako nam pojašnjava njen izumitelj, traktor kroz malinjak ide brzinom od kilometar do 1,5 KM/h, za to vrijeme berači poberu što je zrelog ploda.

Od beznađa do ideje

Sada razmišlja kako unaprijediti stroj, ali planove još ne otkriva, no nadogradnje će sigurno biti. A, sama ideja da napravi ovu mašinu, priča nam, došla je sasvim neočekivano. Kako je i sam uzgajivač maline, našao se u problemu s kojima se i ostali proizvođači susreću – nije imao ko da bere, a malinjak se pružio na šest dunuma.

Stroj mijenja 60 ljudi

"Naslonio sam se na malinjak i tresao ga tam'-vam', vidim ona spada i tako sam došao na ideju i sam osmislio berač", kaže Laštro, dodavši kako je to bilo prije pandemije korona virusa, a interes za BMB-om raste u posljednje vrijeme.

Stroj mijenja 60 ljudi, ističe naš sagovornik, pojasnivši da osim vozača traktora, malinjak „oberu“ dva čovjeka, a njihov posao je samo da mijenjaju gajbe, sklanjaju pune i stavljaju prazne. Zainteresirani kupci Laštru mogu kontaktirati na mail: lastro25@gmail.com ili broj telefona: +38763333539


Tagovi

Berač malina BMB Josip Laštro Sjeverna Makedonija Srbija Maline Malinjak


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P