Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crveno zlato
  • 19.03.2023. 16:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Bratunac

Neizvjesna sudbina podrinjskih malinara - cijene će biti niske?

Vlasnik najveće hladnjače u regiji "Agro-dr", Petko Rankić smatra kako će ovogodišnja cijena maline biti znatno niža u odnosu na lanjsku

Foto: Sakib Smajlović
  • 288
  • 56
  • 0

Mart je mjesec kada počinju radovi na uređenju plantaža maline i kupine. U ovom periodu radi se orezivanje, postavljanju stajnjaka i okopavanje oko sadnica. Međutim, ovih dana na području srebreničke, bratunačke i miličke općine, rijetko se mogu vidjeti radovi u plantažama ovog jagodastog voća.

Razlog su, kažu proizvođači maline i kupine, najavljena niska otkupna cijena, ali i problemi iz prošle godine, kada većina otkupljivača nije isplatila najavljenu cijenu od 8,5 maraka po kilogramu. Slaba potražnja maline uništila je male hladnjačare i nemaju nikakvu perspektivu u ovoj godini.

Pusti malinjaci

Vrijeme za pripremne radove u malinjacima ističe, a mnogi proizvođači zbog lošeg prošlogodišnjeg iskustva, razmišljaju o odustajanju od proizvodnje te najavljuju krčenje plantaža. Prema njihovim riječima, zbog prezasićenosti tržišta lanjski rod su bili primorani prodati po nižoj cijeni od dogovorene, dok neki još čekaju i novac od hladnjačara.

Malinari najavljuju manja ulaganja ove godine 

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja "Vilamet", Ivan Stojanović, koji zastupa malinare sa područja opština Bratunac, Milići i Srebrenica, navodi kako ima proizvođača koji još nisu dobili sav novac za predati rod.

"Malinari najavljuju da će ove godine manje ulagati, jer će biti niža otkupna cijena. Mnogi će razrijediti malinjake ili odustati od proizvodnje. Međutim, problem je ako jedne godine ne obrađuješ i ne ulažeš u malinu, kasnije trebaju dvije-tri godine da se oporave. Proizvođači koji nisu naplatili prošlogodišnji rod sigurno neće imati od čega ni da ulože ove godine", rekao je Stojanović.

Bez računice

Za ovu godinu cijena još nije utvrđena. Vlasnik najveće hladnjače u regiji "Agro-dr", Petko Rankić smatra kako će ona biti znatno niža u odnosu na lanjsku, kada je proizvođačima za kilogram maline plaćano 8,5 KM.

"Prošle, kao i prethodnih godina, otkupio sam oko 1.000 tona maline od proizvođača. Izvozna cijena ove voćke lani je bila 2,2 eura i kad na to dodamo još po jedan eura za materijalne troškove, lako se može izračunati u kolikom smo gubitku bili prošle godine", kaže Rankić, dodajući da su uprkos problemima, prema dobavljačima izmirene sve obaveze.

Malinari SBK podnijeli prijave protiv otkupljivača

Problemi u malinarstvu prisutni su i u regionu. Prema pisanju crnogorskih medija, u tamošnjim hladnjačama nalazi se 350 tona prošlogodišnje maline, zbog čega hladnjačari i malinari od resornog ministarstva traže rješenje problema. Neizvjesnu sezonu očekuju i proizvođači malina u Srbiji, gdje se bore s istim problemima kao i bh. proizvođači. 


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Malinjaci Ivan Stojanović Petko Rankić Proizvođači malina Otkupna cijena


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.