Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Avokado kriza
  • 31.07.2019. 14:00

Kriza sa avokadom - kriva velika potražnja, narko-karteli, Donald Trump?

Budući da je za avokadom u SAD-u potražnja ogromna, on je u Meksiku sve rjeđa pojava pa u restoranima poslužuju guacamole sa lažnim avokadom - vrstom meksičke tikvice koju i dalje začinjavaju uobičajenim sastojcima.

Foto: Depositphotos/zstockphotos
  • 179
  • 12
  • 0

Avokado slovi kao super hrana, zahvaljujući vitaminu E i kaliju koje sadrži. Među svim voćem ima najveći udio bjelančevina te visok udio jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju razinu kolesterola u krvi

Do nedavno popularan u zemljama iz kojih potiče, Južnoj i Središnjoj Americi, ali i SAD-u, konzumiranje ovoga voća proširilo se u sve zemlje svijeta. 

Kako uzgojiti avokado iz koštice?

Zanimljivo je kako se za vrijeme najvećeg sportskog spektakla u SAD-u, Super Bowl-a, iz Meksika izveze 120.000 tona avokada koji je glavni sastojak popularnog umaka guacamole bez kojeg je nezamisliva konzumacija čipsa, nachosa i sličnih grickalica. 

Guacamole je posebno osvojio mlade, poslovne ljude koji na brzinu žele pojesti nešto hranjivo i zdravo.

Nedostatak avokada uzrokovao porast cijena i lažni guacamole 

Budući da je za avokadom u SAD-u potražnja ogromna, on je u Meksiku sve rjeđa pojava pa u restoranima poslužuju guacamole sa lažnim avokadom - vrstom meksičke tikvice koju i dalje začinjavaju uobičajenim sastojcima kao što je ulje čili paprike, bijelim lukom, korijandrom i paradajzom. No, pravi znalci znaju da to nije to, bez obzira što su konzistencija i okus lažnog i pravog umaka vrlo slični. 

Jedan od proizvođača avokada, Pedro Bucio, kaže kako su krivci pad prinosa i sve veća potražnja iz SAD-a jer ponuda i potražnja određuju cijenu. "U Meksiku je manje avokada, a taj je nedostatak izazvao porast cijena", objasnio je Bucio. Krajem juna, kilogram avokada je koštao i do 100 pesosa (9,20 KM), navodi DW

S druge strane, meksički ministar poljoprivrede, Victor Villalobos za rast cijena optužuje špekulante. Brojke ne idu u prilog njegovoj tezi. 

Učetverostručila se potražnja za avokadom 

Naime, proizvodnja avokada je u prvih pet mjeseci ove godine smanjena za 1,2% ili 10.000 tona u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U međuvremenu, izvoz je porastao za 7,6%. Od 2014. se količina uvezenog avokada učetverostručila. Veliki dio potražnje potječe iz SAD-a, gdje se potrošnja avokada povećava svake godine za oko 15%. 

Njemačka, primjerice, avokado pretežno uvozi iz Perua, Čilea, Španjolske i Izraela. 

Krivci i narko-karteli, ali i Donald Trump

Da sve ne bi bilo tako jednostavno, pobrinuli su se i meksički narko-karteli koji žele svoj dio kolača od proizvodnje super popularnog avokada. Naime, meksička država Michoacan, postala je središte za proizvodnju sintetičkih droga, ali i "raj" za uzgoj avokada. Ondje karteli iznuđuju novac od poljoprivrednika tako što napadaju pošiljke avokada. Zbog toga veći proizvođači ovoga voća formiraju vlastite sigurnosne službe, privatne paravojne sile, a o čemu smo na Agroklubu pisali još prije dvije godine. 

Organizirano čuvaju voćnjake od kriminalaca

Pored svega, velika potražnja uzrokovala je i porast ilegalnih krčenja šuma, ali i ogromnih količina vode koje su potrebne za uzgoj, a u toj je regiji voda resurs koji je ograničen, tim više što se klimatski obrasci iz godine u godinu mijenjaju. 

U višoj cijeni ovoga voća, a onda i lažnog guacamolea sa početka priče, imao je i američki predsjednik Donald Trump. Naime, on je uzdrmao tržište kada je zaprijetio uvođenjem drastičnih carina ako Meksiko ne napravi više mjera protiv ilegalne migracije. Od carina se odustalo u posljednji trenutak pa je izvoz avokada u SAD nastavljen u uobičajenim količinama. A zbog toga Meksikanci pored toga što su zemlja avokada moraju jesti lažni guacamole. 


Tagovi

Uzgoj avokada Kriza Guacamole Lažni guacamole Donald Trump Victor Villalobos Rast cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.