Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćnjaka
  • 22.12.2017. 19:06

Organizirano čuvaju voćnjake od kriminalaca

U Meksiku su se građani sami organizirali u zaštiti svojih voćnjaka od narkomanskih kartela.

Foto: YouTube/BBC News
  • 361
  • 20
  • 0

Tancitaro, grad u regiji Michoacan, poznat je kao glavni proizvođač avokada u Meksiku. Ova općina koja broji oko 30.000 ljudi, proizvodi dovoljno avokada koji zadovoljava potrebe čitave Kalifornije. Osim toga, Meksiko proizvodi oko 45% avokada na svijetu, a Michoacan je najveće područje koje se bavi proizvodnjom tog voća u zemlji. Ta regija svake godine izvozi gotovo 2 milijarde avokada u SAD.

Budući da se radi o unosnom poslu, na meti je organiziranog kriminala.

Rat protiv droge i narkomanskih kartela u Michoacanu započeo je 2006. godine. Tu je strategiju pokrenuo predsjednik Meksika, Felipe Calderon, a njegov je cilj bio okončati utjecaj narkomanskih kartela slanjem vojnika na njih. No, nasilje se povećalo kada su se suparničke rakcije borile za kontrolu drogom. Tako su naoružani kriminalci počeli dolaziti i na to područje, navodi bbc.

U nedostatku učinkovitih policijskih snaga, same zajednice su se naoružale kako bi jamčile sigurnost svojih gradova. Takva je skupina organizirana i u Michoacanu 2013. godine. U drugim dijelovima Mekiska ovakav koncept osiguranja nije uspio, no ne i u Tancitaru.

"Grupe za samoobranu su oslobodile općinu od organiziranog kriminala, a zatim smo zajedno s Vladom, surađivali s proizvođačima avokada kako bi zaposlili policajce", izjavio je Jose Hugo Sanchez Mendoza, šef CUSEPT-a dodavši da je prvi uvjet bio da takve grupe budu sastavljene od ljudi ove općine.

Policiju djelomično financiraju proizvođači avokada, koji plaćaju postotak prema svojoj dobiti i broju hektara koje posjeduju. Drugi dio sufinancira općina te zajedno s fedralnim snagama organizira obuku.

Foto: YouTube/BBC News


Tagovi

Tancitaro Zaštita voćnjaka Avokado Narkomanski karteli


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.