Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana voća
  • 15.01.2023. 09:00

Kompost od šampinjona umjesto đubriva za ishranu voćaka?

Brže se razgrađuje od stajnjaka, ne sadrži sjemenke korova po čemu je isti kao i peletirani organski stajnjak.

Foto: Bojan Kecman
  • 290
  • 26
  • 0

Zbog rasta cijena đubriva, koje su skočile duplo ili čak troduplo, mnogi voćari sve manje koriste onog mineralnog, ali i stajnjaka. U novije vrijeme okreću se kompostu od šampinjona koji je jeftiniji, a isto tako može da doprinese održavanju rodnosti.

Traktorska prikolica goveđeg stajnjaka, prije izbijanja krize i poskupljenja, koštala je, u nekim područjima, oko 100 KM. Ubrzo je cijena skočila na 200 maraka, što je postalo neisplativo mnogima, a on je praktično nezamjenjiv za ishranu voćaka u čijem uzgoju važi pravilo da koliko iznese hranjiva rodom, toliko treba da joj se vrati.

Proizvođači ga se brzo rješavaju

Prošla, 2022. godina, bila je rodna, naročito kod šljiva i jabuka, zbog čega je važno da se i ove godine stabla pognoje hranjivima koja će im omogućiti rodnost. Kompost od šampinjona mješavina je stajnjaka, da li goveđeg, konjskog, kokošijeg ili ovčijeg, i gljiva koje ostanu nakon berbe.

 Kompost sadrži dosta organske materije 

Kompost, jednostavno rečeno, prezri i pošto nema većeg prinosa šampinjona proizvođači ga se moraju riješiti. Ukoliko je riječ o većoj proizvodnji često se dešava da se voćarima nudi besplatno, samo da ne stoji po dvorištima ili u krugu preduzeća u kojem se proizvode ove gljive.

Povoljna cijena

I to je jedan od razloga zbog kojeg je u prošloj godini, došlo je do porasta upotrebe ovog komposta u voćnjacima, pa i baštama, a cijena mu je, ako se ne nudi besplatno, vrlo povoljna. Prosječno iznosi od 100 do 130 KM, sa utovarom, istovarom i prijevozom do odredišta, odnosno udaljenosti do 15 ili 20 kilometara, u jednom pravcu. Količina koja se preveze u jednoj turi iznosi minimalno četiri tone.

Toplo vrijeme stvara probleme - voćke trebaju zimu

Prema iskustvima onih koji su ga koristili, ovaj kompost se brže razgrađuje od stajnjaka, a trava je zelenija na mjestima gdje je on korišten, u odnosu na ona gdje je primijenjeno NPK đubrivo ili stajnjak. Ne sadrži sjemenke korova po čemu je isti kao i peletirani organski stajnjak.

Poboljšava karakteristike zemljišta

Kompost od šampinjona sadrži i azot, fosfor, kalijum, kalcijum i gvožđe. Pogodan je za zemljišta koja sadrže više azota jer on sam ga ne sadrži mnogo. Odnos azota, fosfora i kalijuma je 1:1:1.

Brže se razgrađuje od stajnjaka

Ali, sadrži dosta organske materije i dovodi do uspostavljanja boljeg vodno-vazdušnog režima, što opet dovodi do boljeg zadržavanja vode u zemljištu i aktivira korisne zemljišne mikroorganizme.

Takođe, poboljšava strukturu gline u zemljištu i omogućava bolju drenažu, odnosno, brže oticanje viška vode. Sadržaj kalcijuma pogodan je za neke biljke, naročito krušku i paradajz, dok ga jagode i borovnice ne vole jer su one pogodne za kiselija zemljišta.


Tagovi

Kompost Šampinjoni Peletirani stajnjak Goveđi stajnjak Mikrorganizmi Đubrivo Gnojivo


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]