Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nakon grada
  • 31.05.2023. 09:00

Kojim preparatima zaštititi voće i povrće nakon grada?

U cilju što boljeg odgovora biljaka na stresne uslove, pogotovo u usjevima i zasadima s velikim stepenom oštećenja od grada, preporučuje se i primjena preparata na bazi aminokiselina ili folijarnih đubriva.

Foto: PIS Srbija
  • 191
  • 18
  • 0

Grad i jak vjetar prouzrokuju mehaničke povrede na biljkama koje otvaraju put za ostvarenje infekcija fitopatogenim gljivama i bakterijama. Proizvođačima se preporučuje pregled usjeva i zasada i ukoliko se registruju povrede izazvane gradom primjena hemijskih mera zaštite.

Zaštitu treba sprovesti čim se omogući ulazak mehanizacije na parcele.

Šta s jabukom i šljivom?

Što se tiče jabučastog voća (jabuka, kruška, dunja) sada je izuzetno osjetljivo na infekciju prouzrokovačem bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora). Preporuka je primjena nekog od preprata na bazi fosetl-aluminijum i bakar-hidroksid. 

Velike štete na trešnjama (Foto: Bojan Kecman)

Koštičavo voće (kajsija, trešnja, višnja, šljiva) je sada osjetljivo na infekcije prouzrokovačem raka rana i bakterioznog izumiranja (Pseudomonas syringe pv. syringe). Kako bi se zatvorile rane i spriječio prodor patogena, preporuka je primjena preparata na bazi kaptana.

 

Ima li spasa za trešnje - šta sa popucalim plodovima?

U zasadima kajsija, trešanja i bresaka koji se nalaze u različitim fazama sazrijevanja plodova, preporuka je da se uradi zaštita od prouzrokovača truleži - monilioze (Monilia spp.) nekim od preparata na bazi ciprodinil+fludioksonila, tebukonazola, boskalid+piraklostrobina ili trifloksistrobin+fluopiram.

Šta za povrće, šta za bobičasto voće?

U zasadima jagoda povrede nastale od grada predstavljaju put za infekcije prouzrokovačem sive truleži (Botrytis cinerea), te se s ciljem sprječavanja prodora patogena u plodove preporučuje primjena preparata na bazi fenheksamida. U zasadima maline u cilju sprječavanja infekcije prouzrokovačima ljubičaste pjegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata) i sive truleži (Botrytis cinerea) preporučuje se primjena nekog od fungicida na bazi fluopiram+trifloksistrobina ili boskalid+piraklostrobina.

U zasadima vinove loze u cilju zacjeljivanja rana nastalih mehaničkim oštećenjem, preporučuje se primjena registriranih preparata na bazi bakra.

Za vinovu lozum koristite preparate na bazi bakra

U usjevima povrća u cilju zacjeljivanja rana nastalih mehaničkim oštećenjem, preporučuje se primjena registriranih preparata na bazi bakra ili mankozeba.

U cilju što boljeg odgovora biljaka na stresne uslove, pogotovo u usjevima i zasadima s velikim stepenom oštećenja od grada, preporučuje se i primjena preparata na bazi aminokiselina ili folijarnih đubriva.


Tagovi

Zaštita voća Zaštita usjeva od grada Aktivna materija Zaštita vinove loze Zaštita jabuke od grada Zaštita povrća Zaštita šljive


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...