Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Okupajte voćke
  • 16.03.2023. 09:00

Koji su proljetni tretmani voća i kako se primjenjuju?

Plavo prskanje se smatra jednim od najvažnijih u toku cijele vegetacije jer se s njim uništava mnoštvo patogena koji mogu naškoditi biljci

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 1.370
  • 135
  • 0

Tokom marta kreću tretmani pesticidima u voćnjaku. Kako napominje Aleksandar Misita iz Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS, treba imati u vidu fenofazu voćke za početak ovog posla. Ako u nekom slučaju niste završili rezidbu ili neku drugu operaciju to morate prekinuti i tretman blagovremeno odraditi.

"Plavo prskanje" se obavlja u B fazi, navodi ovaj savjetodavac i dodaje da se koriste sredstva na bazi bakra + mineralno ulje. To je faza u kojoj je cvjetni, generativni, pupoljak nabubrio, odnosno kada je došlo do početka pucanja prvih ljuspastih listića.

"Bakar ima kako fungicidno tako i baktericidno dejstvo. Ovaj tretman se smatra jednim od najvažnijih u toku cijele vegetacije jer se s njim uništava mnoštvo patogena koji mogu na bilo koji način naškoditi biljci", pojašnjava Misita te kaže kako prateći vremensku prognozu treba izabrati sunčan i topao dan s temperaturom od 12 stepeni Celzijusa pošto tada jon bakra ima potpun efekat na patogen.

Bukvalno "okupajte" voćke

Za ovaj tretman, za razliku od ostalih, da bi bio najdjelotvorniji, potrebno je potrošiti više vode poštujući zadatu dozu i koncentraciju sredstva prilikom pravljenja rastvora. Voćka mora bukvalno da se "okupa", odnosno, nanosimo sredstvo dok ne vidimo da su se počele stvarati kapljice rastvora koje kreću da cure s grana.

Treba izabrati sunčan dan s temperaturom od 12 stepeni (Foto: Depositphotos/Vynikal)

U intenzivnom voćarstvu na velikim površinama praktikuje se njegova primjena u fazi "mišijeg uha", C3 faza.

"Zbog visoke koncentracije bakra, do 'spaljivanja' prvih otvorenih listića i dezinfekcije poluotvorenih pupoljaka od svih patogena. Ovaj tretman se ne preporučuje u zasadima koja se ne bave intenzivnim voćarstvom", ističe savjetodavac.

Oprezno s insekticidima

Naredni tretman s drugim aktivnim materijama se radi kada generativni pupoljak dođe u "balon" fazu kod koštičavog voća, odnosno u fazu "zelene glavice" kod jabučastog voća. Ne može govoriti o tačnom razmaku između njih jer on uveliko zavisi od fenofaze koja je uslovljena vremenskim prilikama (količina sunčevog zračenja, temperature itd.)

"Značajan je jer sprečava bolest sušenja grana i cvjetova, Monilinia laxa, kod koštičavog voća i kovrdžavost lista breskve, Taphrina deformans, kao jedne od ekonomski najznačajnijih patogena. Kod jabučastog voća sprečava pjegavost lista i krastavost ploda, Venturia Inequalis, koja ubjedljivo ima najveći ekonomski značaj, a jako teško se izboriti protiv nje", navodi Misita.

Idealno je vrijeme za zaštitu voćaka od štetnika

Potrebno je, dodaje, izvršiti tretman insekticidima pošto je ovo period kada još neotvoreni pupoljak jabuke napada cvjetojed koji može prouzrokovati značajnu štetu, dok kod koštičavog voća insekticide ne treba miješati s fungicidima jer koštičavo voće već otvara cvijet i tretman može da ugrozi pčele.

Kod jabučastog voća u ovoj fazi cvijet je još uvijek zatvoren i na njemu nema pčela.


Tagovi

Proljetni tretman Tretman voća Plavo prskanje Kupanje voćaka Pesticidi Insekticidi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Voda 🟢
Plastenik 🟢
Temperatura 🟢
Uslovi 🟢

Za 5 dana ponovo na berbi nakon šišanja 🟢

#hranjivakocka

Peršin 😍