Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimsko tretiranje
  • 09.03.2023. 16:30
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Idealno je vrijeme za zaštitu voćaka od štetnika

Prskanje voćaka vrši se po suhom vremenu, bez prisutnosti vjetra i kada je temperatura zraka viša od pet Celzijevih stepeni.

Foto: Depositphotos/lightpoet
  • 4.820
  • 281
  • 0

Tretiranje voćaka tokom zimskog perioda spada u osnovnu mjeru i uveliko doprinosi zaštiti voća od različitih štetnih organizama. Kako savjetuju iz Odsjek poljoprivredne savjetodavne službe Posavskog kantona, treba ga odraditi preparatima na bazi bakra i sumpora

"Primijenjuje se tokom mirovanja vegetacije, pa sve do njenog početka, odnosno dolaska proljeća. Najučinkovitije je tretiranje pred samo kretanje vegetacije, upravo zbog porasta dnevnih temperatura i početka bubrenja pupova", navode savjetodavci.

Zašto je važno osloboditi vrhove krošnji šljiva?

Prskanje voćaka vrši se po suhom vremenu, bez prisutnosti vjetra i kada je temperatura zraka viša od pet Celzijevih stepeni. Naši voćari imaju običaj tretirati stabla i gašenim krečom. Time se uništavaju štetnici koji prezimljuju u kori stabala.

"Kreč reflektira sunčeve zrake, pa biljke usporavaju razvoj i bolje podnose kasne proljetne mrazeve i kora manje puca. Sva zaštitna sredstva koristiti prema preporučenim dozama i u skladu s uputstvima", dodaju iz Odsjek poljoprivredne savjetodavne službe. 


Tagovi

Zaštita voća Prskanje voća Kreč Štetni organizmi Savjetodavna služba


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.