Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemljenje
  • 24.02.2024. 14:00

Kalemljenje jabuke metodom engleskog spajanja

Kalemljenje pruža mogućnost da se u različitim agroekološkim uslovima koriste različite kombinacije podloga i sorti.

Foto: Valerija Čolović (ilustracija)
  • 122
  • 8
  • 0

Kalemljenje jabuke metodom engleskog spajanja se koristi za proizvodnju devetomjesečnih ili dvogodišnjih sadnica jabuke. Prednost ove metode je ta što se proizvodni ciklus može skratiti za jednu godinu u odnosu na kalemljenje okulacijom ili "čipovanjem".

Treba naglasiti da se ova tehnika uglavnom koristi u dvogodišnjem ciklusu proizvodnje razgranatih sadnica jabuke ("knip" sadnica). Kod kraćeg ciklusa proizvodnje, kao što je proizvodnja devetomjesečnih sadnica, ne može se postići adekvatan spoljni kvalitet po pitanju visine i razgranatosti sadnica nego se one proizvode uglavnom kao nerazgranate devetomjesečne sadnice.

Engleski i V spoj za zimsko kalemljenje

Kod engleskog spajanja se na kosim presjecima dodatno pravi zarez (jezičak) i na podlozi i plemki. Ova dva zareza ili jezička se uvlače jedan u drugi čime se podloga i plemka čvršće spajaju i potom se obavlja vezivanje. Kalemljenje se najčešće izvodi početkom marta u sobnim uslovima. Po njegovom obavljanju, zbog sprječavanja isušivanja, u sobnim uslovima plemka i spojno mjesto se parafinišu (potapaju u rastopljeni i "topli" parafin).

Izvodi se na stolovima u zatvorenim prostorima

Kalemljenje jabuke ovim načinom se izvodi praktično tokom februara i marta u zatvorenim prostorima na stolovima, direktno iz ruke kalemara, spajanjem podloge i plemke. Podloge bi trebalo da budu dobro ožiljene i debljine devet do 12 mm. Plemke se režu na tri vegetativna pupoljka i trebalo bi da budu jednake ili nešto manje debljine od podloge. Kalemi se na visini, nekada 10 cm, sada 20 cm visine podloge, s tim da je podloga 35 do 40 cm ukupne dužine. Na podlozi se u jednom potezu napravi kosi rez dužine dva do tri centimetra, a zatim plitki urez na sredini ili gornjoj trećini presjeka ili "jezičak" u koji će nasjesti plemka. Isto to se napravi i na plemki, odnosno grančici sa tri pupoljka, te se ona umetne u podlogu.

Praktično, na gornjoj trećini presjeka podloge i kalem grančice napravi se urez paralelno sa srži dužine četiri milimetra. Ova dva zareza (ureza) uvuku se jedan u drugi. Podloga i plemka bi trebalo da budu čvrsto spojene bez ikakvih vidljivih praznina na mjestu spoja. Poslije toga se obmotavaju sa kalemarskom trakom i umaču u vosak ili parafin, te do trenutka sadnje čuvaju u hladnjači sa visokom relativnom vlagom vazduha.

Poslije kalemljenja - vlažni pijesak ili piljevina

Postoji metoda, da se poslije ove radnje korijen podloge stavlja u vlažan pijesak ili sanduke sa vlažnom piljevinom ili tresetom i unosi se u vlažne prostorije sa temperaturom od 10 do 15 stepeni Celzijusa, gdje se kalemovi drže dok ne sraste spojno mjesto, odnosno za oko 20 dana. Za to vrijeme pupoljci sorte (plemke) malo nabubre i poslije se iznosi u hladnu prostoriju na oko pet stepeni Celzijusa ili se odmah sadi.

Ako ovoj operaciji pristupimo krajem marta i početkom aprila, onda se poslije kalemljenja iz ruke kalemovi odmah sade u rastilo bez prethodnog zagrijavanja u prostorijama. Može biti i direktno u rastilo pred sam početak vegetacije. Prije početka sobnog kalemljenja na podlozi se povećanjem temperature prostorije izazove kretanje sokova. Kalem grančica mora biti u potpunom mirovanju.

Za ovaj način i podloga i plemka koso se prerežu pod uglom od 30 stepeni tako da dužina prereza bude 2,5 do tri centimetra. Rez treba napraviti u jednom potezu kako bi bio potpuno gladak. Zatim se pravi jezičak na podlozi i plemki, dok se spajanje izvodi da jezičci podloge i plemke tijesno uđu jedan u drugi, tako da su komponente spajanja čvrsto sljubljene jedna s drugom i bez vezivanja.


Tagovi

Kalemljenje jabuke Metoda engleskog spajanja Proizvodnja jednogodišnjih sadnica Podloga i plemka Spajanje Umakanje u parafin Vrijeme kalemljenja


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer