Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje voćaka
  • 21.11.2023. 07:30

Engleski i V spoj za zimsko kalemljenje

Dok vegetacija miruje, idealno je vrijeme da obavimo kalemljene raznih vrsta voćaka.

Foto: Depositphotos/Bork
  • 271
  • 78
  • 0

Tokom zime i ranog proljeća voćke su u stanju mirovanja. To je idealno vrijeme da se pripremimo za kalemljene i tako povećamo svoju kolekciju raznih voćnih vrsta i sorti.

Prednosti zime

Plemka i podloga spajaju engleskim i V spojem. Koriste se kod velikog broja jabučastih i koštičavih vrsta. Podloge mogu biti generativne ili sijanci i vegetativne. Plemke se mogu iskoristiti tokom zime ili ih čuvamo na temperaturi koja ne smije preći 4 do 5 ºC. Na većim temperaturama može doći do prijevremene aktivacije podloge što umanjuje prijem i vegetacijski rast. Početkom proljeća, prije kretanja vegetacije možemo kalemiti na stalnom mjestu na odgovarajuće podloge kao što su: divlja jabuka, kruška i trešnja, zatim glog. Sa trešnjom treba krenuti najranije, jer brzo kreće u vegetaciju.

Kako i u kojoj mjeri podloga utiče na karakteristike stabla?

Za ovu vrstu spajanja, podloga i plemka treba da su iste debljine. Na obje se naprave kompatibilni kosi rezovi koji se uvežu folijom koja ima mogućnost istezanja. V spoj (na naslovnoj fotografiji, op.ur.) ima prednost, jer se na središnjem dijelu kosog reza napravi utor, i na podlozi i na plemci. Omogućava čvršće povezivanje i bolje srastanje.

Uskladiti termin sa sadnjom

Spojene kaleme držimo do pet dana u prostoriji gdje je temperatura oko 15ºC kako bi došlo do srastanja tkiva. Nakon toga temperatura se snižava ili sanduke sa kalemima premještamo u hladniji prostor gdje ostaju do početka sadnje. Mjesec dana od sadnje obavimo pregled sadnica, popuštanje folije ili se ona potpuno uklanja.

Najbolji rezultati se postižu kada uskladimo termin kalemljenja sa sadnjom i treba da se obavi mjesec dana ranije. U slučaju da se radi na veliko, uzete plemke se drže na prohladnom mjestu i uzimaju po potrebi.

Podloga se priprema tako što se četiri dana prije obavljanja posla unosi u topliju prostoriju kako bi se potaklo blago kretanje biljnih sokova, jer će to doprinijeti boljem srastanju.

Obratite pažnju i na kojoj visini obavljate kalemljenje. Obično se kreće od 10 do 30 cm iznad korijenovog vrata.


Tagovi

Kalemljenje Zimsko kalemljenje Engleski spoj kalemljenja V spoj kalemljenja Kalemljenje voća Podloga


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.