Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj voća
  • 20.01.2019. 12:30

Kako spriječiti posljedice preranog kretanja vegetacije voćaka?

Početak i dužinu cvjetanja uslovljavaju temperaturni uslovi u periodu mirovanja, a naročito u periodu prelaska iz faze mirovanja u početak kretanja vegetacije.

Foto: Bigstockphoto/Roman_photography_079
  • 1.000
  • 111
  • 1

Toplo vrijeme tokom zime može da uzrokuje početak vegetacije prije nego što je uobičajeno za naše klimatsko područje. Kako objašnjava diplomirana inženjerka poljoprivrede Snežana Dragićević Filipović, voće se tada nalazi u stanju mirovanja, ali ukoliko temperatura zemljišta nekoliko dana bude na oko 5°C, tada mogu da se stvore uslovi za kretanje vegetacije, a cvjetanje počinje kada prosječne dnevne temperature vazduha dostignu vrijednost između 9°C i 12°C. Pojedine voćne vrste počinju da cvjetaju pri nižim dnevnim temperaturama (lijeska 5°C-8°C), dok neke zahtijevaju više temperature, na primjer dunja 16°C. Ovome treba dodati i da više dnevne temperature ubrzavaju cvjetanje.

Početak i dužinu cvjetanja uslovljavaju temperaturni uslovi u periodu mirovanja

Razlike u početku cvjetanja u istim klimatskim područjima mogu biti značajne, između pojedinih godina mogu da iznose i do mjesec dana.

Najizraženiji uticaj na kretanje vegetacije u nekom području imaju klima i specifični mikroklimatski uslovi rejona gajenja. Na sam početak cvjetanja veliki uticaj imaju nadmorska visina, geografska širina i ekspozicija terena. Početak i dužinu cvjetanja uslovljavaju temperaturni uslovi u periodu mirovanja, a naročito u periodu prelaska iz faze mirovanja u početak kretanja vegetacije.

Kada proces bubrenja pupoljka počne, on više ne može biti zaustavljen

Promjene u rastu i razvoju generativnih organa počinju bubrenjem generativnih pupoljaka, to jest sa početkom kretanja vegetacije. Početak bubrenja pupoljaka ostvaruje se po završetku perioda mirovanja voćaka i uslovljen je temperaturnim uslovima. Pri nižim temperaturama početak bubrenja pupoljaka odvija se sporije, dok ga više temperature ubrzavaju. Za sam proces početka bubrenja pupoljaka potrebno je od 24 do 48 sati. Kada proces bubrenja počne, on više ne može biti zaustavljen, ali se njegova dinamika može mijenjati u zavisnosti od ekoloških uslova.

U tom periodu nastupa kretanje sokova od korijena i starijih dijelova stabla ka mlađim. Tada počinje proces takozvanog, raskaljivanja stabala i on nastaje zbog povećanih dnevnih temperatura. U godinama kada su izražena veća temperaturna kolebanja dolazi do oštećenja stabala uslijed zagrevanja u vidu pucanja kore na stablu i oštećenja na cvjetnim pupoljcima u vidu izmrzavanja.

Krečenjem ublažiti posledice temperaturnih kolebanja

Dobra mjera, koja može da pomogne da se posljedice temperaturnih kolebanja tokom ovog perioda ublaže je krečenje voćnih stabala. To se obavezno radi u jesen, ali se može primijeniti u dva do tri navrata tokom jeseni i zime.

Krečenje stabala - koje je najbolje vrijeme?

Recept po kojem se priprema krečna čorba je 5 kg negašenog kreča, 0,5 kg kuhinjske soli i 0,25 kg sumpora. To sve treba dodati vodu i ostaviti smjesu da odstoji dva dana da bi se ljepljivost povećala.

Bijela boja odbija sunčeve zrake i otežava naglo zagrijavanje stabla. Tako se usporava kretanje sokova i početak vegetacije se može odložiti za nekoliko dana. Ova mjera najviše efekata daje kod koštičavog voća, prije svega kajsije, breskve, šljive i višnje kod kojih temperaturna kolebanja mogu da izazovu kretanje vegetacije.

Preporučivo odlaganje rezidbe

Preporuka stručnjaka je i da se rezidba voćnjaka ove godine pomjeri za neki kasniji period jer zimskom rezidbom podstičemo aktivnost voćaka i one tada postaju osjetljivije na niske zimske temperature koje mogu da uslijede poslije ovako dugog i lijepog vremena. S obzirom na to da je i jesen bila duga i jako lijepa, sa dosta visokim temperaturama za to doba godine, diferenciranje cvjetnih pupoljaka je dugo trajalo i u takvim uslovima voćni zasadi su naročito osjetljivi na nagli pad i rast temperature u narednom periodu.


Tagovi

Voće Ekološko mirovanje Početak vegetacije Bubrenje Snežana Dragićević-Filipović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kritično je: Dugotrajna suša i rekordne temperature imaju vrlo negativan utjecaj na Sredozemlje, stoji u najnovijem izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Komisije (JRC).
Uskoro više!