Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podizanje voćnjaka
  • 04.10.2023. 12:00

Kako obaviti đubrenje u rupe pri sadnji voćaka?

Ako voćka u prvim godinama rasta zakržlja, njena produktivnost u toku cijelog života najčešće ostaje vrlo mala i teško da se može značajnije povećati.

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 7.930
  • 419
  • 0

Đubrenje pri sadnji voćke je vrlo značajno i od njega mnogo zavisi porast voćke u mlađim godinama. Tada ona treba brzo da se razvija i u kratkom periodu, od nekoliko godina, izgradi snažan nadzemni i podzemni sistem. Ako voćka u ovim godinama zakržlja, njena produktivnost u toku cijelog života najčešće ostaje vrlo mala i teško da se može značajnije povećati.

Najbolje bi bilo, ako se pri podizanju mladog nasada pored đubrenja u rupe izvrši i meliorativno đubrenje, čiji je zadatak da popravi fizičke i hemijske osobine zemljišta u širem prostoru, a koji će voćka značajnije koristiti u kasnijim godinama razvoja. Značajno je da se stvore što povoljniji uslovi u sloju od 45 cm dubine.

Unos hranjivih elemenata

Prilika je ovo da se u tlo unesu i potrebne količine hranjivih elemenata, a naručito fosfora i kalija u čemu oskudijevaju skoro sva zemljišta. Također, unošenje potrebnih količina organske mase i krečnjaka najefikasnije se može obaviti prilikom podizanja voćnjaka. Blagotvorno dejstvo ovih mjera će se odražavati na rodnost nasada tokom dužeg vremenskog perioda.

Đubrenje u rupe ima zadatak da pomogne razvoju voćke u prvim godinama (Foto: Bojan Kecman)

Potrebne količine pojedinih elemenata će zavisiti od fizičko-hemijskih osobina tla. Kao orijentacija se može uzeti podatak da je prilikom podizanja voćnjaka potrebno unijeti u zemljište 120 do 180 kg P2O5 i 200 do 260 kg K2O po jednom hektaru.

Projektiranje i podizanje voćnjaka - od prvog do posljednjeg koraka

Količina stajnjaka se obično kreće od 30 do 50 tona, a količina krečnjaka od 10 do 20 tona, što također zavisi od količine humusa u zemljištu, odnosno od njegove kiselosti.

Rasturanje đubriva

Preporučljivo je da se planirana doza podijeli na dva jednaka dijela. Prva polovina se rasturi po cijeloj površini zaemljišta i zaore na dubinu 40-50 cm. Po preoranom zemljištu treba rasturiti drugu polovinu i kultivatorom (tanjiračom) unijeti u zemljište. Na taj način će se izvršiti oplemenjivanje ovih slojeva zemljišta u kojima se stvarno i razvija najveća masa korijena voćaka.

Đubrenje u rupe ima zadatak da pomogne razvoju voćke u prvim godinama. Iz tog razloga ono je neophodno i u tim slučajevima kada se izvršilo obilno đubrenje po cijeloj površini. Proizvođači često podižu nove voćnjake bez prethodne pripreme zemljišta, pa je u tom slučaju važno da se izvrši pravilno đubrenje prilikom sadnje u rupe. 

Izvor: "Kalendar poljoprivrednih radova"


Tagovi

Đubrenje voćnjaka Đubrenje u rupe Podizanje nasada Mladi voćnjak Đubrenje i rodnost Kalij Fosfor Rasturanje đubriva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

-ZBOG ATRAKTIVNOG LIŠĆA I ZAPANJUJUĆIH BOJA U JESEN IZABERITE EUONYMUSE - Euonymusi su dostupni u širokom rasponu boja i veličina, a uključuju i zimzelene i listopadne vrste euonymusa. To vam daje dobar izbor različitih biljaka euonymusa ko... Više [+]