Postoji jedan trik koji traje svega par minuta i nikada vam više čišćenje šipka neće biti komplicirano.
Danas nije teško doći do bilo koje vrste voća iz bilo kojeg kraja svijeta. No, od davnina je poznato da je najzdravije sezonsko voće koje raste na vašem, lokalnom području.
Jedna od takvih voćnih vrsta je i šipak, poznat čovječanstvu iz najstarijih vremena. Šipak je bogat antioksidansima, odličan je izvor vitamina B5, kalija te prirodnih fenola, a što je najvažnije u doba prehlada i gripa, sto miligrama šipka sadrži 16 posto preporučene dnevne količine vitamina C.
Kod nas je ova voćna vrsta najzastupljenija u Hercegovini pa ga možemo konzumirati čitave zime.
Neki su upravo na šipku razvili porodični biznis, poput Duške Šurlan koja se prije dvije godine odlučila posaditi plantažu šipka.
Šipak osim što preventivno djeluje na različite bolesti, sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogen za održavanje koštane mase.
No, šipak nije poput jabuke koju ćete tek oprati i u par minuta pojesti. Niste se jednom namučili kod njegovog čišćenja. Kora je tvrda, njegove sjemenke se nalaze u odvojenim "odjeljcima" zbog čega ste možda često i odustali od ovoga voća.
No, postoji jednostavan način kako ga očistiti u par minuta. Prvo je potrebno izdubiti dio gdje je bio cvijet te zarezati na osam strana, do druge strane, gdje je nekada bila peteljka. Plod rastvorite rukama te će ispasti nešto sočnih sjemenki. Nakon toga, dobro ga izlupajte kašikom pa će ispasti i ostale sjemenke.
Detalje pogledajte u videu!
Foto: Pixabay/Fruchthandel_Magazin
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica