Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plodovi breskve
  • 05.08.2019. 14:30

Kako i kada je najbolje brati breskve?

Berbu treba započeti kada je 70 - 80 odsto plodova zrelo. Ne treba ih brati kada su oni zeleni jer neće doći do naknadnog zrenja, bez nekih drugih promjena. Takođe, meso ploda mora biti čvrsto, dosta sočno i aromatično - što su i glavne karakteristike ove voćne vrste.

Foto: Depositphotos/Kobolia
  • 603
  • 17
  • 0

Plodovi breskve ne mogu dugo da se čuvaju, međutim, ako se pravilno odredi momenat berbe i uslovi čuvanja breskve, može dosta da se produži njihova upotrebna vrijednost, kao svježeg voća. Plodovi ovog voća mogu da se čuvaju od jedne do pet sedmica. Veoma su nježni pa se zato berbi mora pokloniti posebna pažnja. Najčešće se koriste u svježem stanju pa ih je potrebno brati pravovremeno kako bi na tržište stigli svježi i neoštećeni. Početak berbe zavisi od njene namjene.

Svaka sorta pokazuje svoje sopstvene karakeristike zrenja a ono što im je zajedničko je:

  • promjena boje u žutu, crveno - žutu ili crvenu;
  • omekšavanje ploda;
  • miris ploda se mijenja i poprima miris svojstven sorti;
  • čvrstoća mezokarpa;
  • kod nekih sorti izraženo je odvajanje mesa ploda od koštice, što nema značaja kod gloduše, kod koje se meso i koštica ne odvajaju čak ni kod potpunog zrenja;
  • masa ploda povećava se i dostiže svoj maksimum sorte.

Sa berbom krenuti kada je do 80% plodova zrelo

Berbu treba započeti kada je 70 - 80 odsto plodova zrelo. Ne treba ih brati kada su oni zeleni jer neće doći do naknadnog zrenja, bez nekih drugih promjena. Takođe, meso ploda mora biti čvrsto, dosta sočno i aromatično - što su i glavne karakteristike ove voćne vrste. Često se dešava da ne sazriju svi plodovi istovremeno, tada je najbolje berbu obaviti u više navrata ili sukcesivno. Prvo brati prvoklasne i dobro zrele plodove, a kasnije one što ostanu na stablu i koji će za nekoliko dana dostići krupnoću, boju i kvalitet za branje.

Za određivanje optimalnog momenta berbe breskvi postoji nekoliko metoda:

Promjena osnovne boje pokožice ploda
Ova metoda raširena je i jednostavna. Berba počinje kada osnovna, zelena, boja pokožice počinje da se mijenja u žutu ili bijelu (kod bjelomesnatih sorti), osim kod sorti koje zadržavaju zelenu boju i u punoj zrelosti. Naravno, ova metoda nije dovoljno objektivna pa se kao pomoć koriste karte ili kodovi boja.

Čvrstina mezokarpa ploda
Ova metoda uglavnom se preporučuje kod sorti kod kojih dopunska boja u potpunosti pokriva osnovnu boju prije pune zrelosti. Za mjerenje čvrstine mezokarpa breskve, koriste se penetrometri. Kod većine sorti minimalna čvrstoća ploda treba da se kreće od 4,5 do 5 kilograma/cm2 , s tim što se kod ranih sorti dopušta odlaganje berbe dok čvrstoća ne padne do tri kg/cm2 zbog poboljšanja organoleptičkih osobina, odnosno, boje i ukusa. Ako su plodovi namijenjeni dužem čuvanju onda čvrstoća plodova treba da bude oko šest kg/cm2.

Sadržaj rastvorljive suve materije
Za većinu sorti breskve, preporučuje se da u plodu pred početak berbe bude minimalno devet odsto rastvorljive suve materije. Odstupanja su jedino dozvoljena kod ranih sorti, savjetuju u PSSS.

Kako proizvesti kvalitetnu rakiju od breskve?

Navedene metode za određivanje momenta berbe mogu da se kombinuju, u cilju sigurnijeg određivanja momenta berbe.

Ručna i mehanizovana berba breskve

Ručno se beru plodovi za potrošnju u svježem stanju. Ovaj tip berbe treba obaviti pažljivo i to čitavom šakom, ne pritiskajući plod prstima kako bi se izbjeglo nagnječenje. Brati ručno u vreće ili korpe za berbu, mada se kod nas najčešće beru u jabučare i holandeze. Radnike koji beru treba obučiti za takav rad jer svako mehaničko oštećenje, na primjer nagnječenje prstima ili ozljeđivanje noktima, stvara uslove za razvoj bolesti i propadanje plodova.

Kako pravilno brati?

Plod obuhvatiti šakom i laganim zaokretom odvojiti ga od grančice, vodeći pritom računa da ne dođe do oštećenja i povrede oko peteljke jer bi u suprotnom na tom mjestu došlo do gubitka dragocjene aromatične tečnosti, takođe stvorili bi se uslovi za pojavu truleži. Ubrane plodove treba pažljivo spuštati u korpe ili gajbice i sandučiće i ređati ih samo u jednom sloju.

Najpraktičnije je koristiti jednoslojne sandučiće sa udubljenjem za svaki plod. Tako poređane plodove treba što prije prenijeti na hladno mesto jer pod uticajem topline, naročito malo zreliji plodovi, brzo se kvare.

Kada se berba obavlja za preradu, vrši se uređajima za mehanizovanu berbu koji rade na principu vibracije, odnosno, trešenja. Plodovi u ovom slučaju padaju na platno sastavljeno od dva krila koja obavijaju stablo, a podešeni su pod određenim uglom za berbu.

Osim za svježu potrošnju, plodovi breskve mogu se koristiti i za preradu i to za pripremanje sokova, sirupa, džemova, kompota ili za pripremu vrlo kvalitetne rakije poznatije kao breskovača.


Tagovi

Berba breskve Plodovi breskve Penetrometri Organoleptička svojstva Mehaničko oštećenje Breskovača

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas