Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika voćnjaka
  • 01.06.2020. 13:55

Kako đubriti mladi zasad voća?

Cilj osnovnog đubrenja je da se unese neophodna količina hranjiva potrebna za rast i razvoj voćaka, plodova i lisne mase. Obavlja se po završetku vegetacije. Vrijeme rasturanja đubriva zavisi i od njegove rastvorljivosti.

Foto: Bojan Kecman
  • 987
  • 57
  • 0

Zasadi voća koji se nalaze u fazi intenzivnog rasta i razvoja voćaka, nazivaju se mladi voćnjaci. To je obično period od početka sađenja sadnica pa sve do momenta kada se razviju osnovne skeletne grane, sa karakteristikama predviđenog uzgojnog oblika. Mlade zasade potrebno je redovno đubriti kako bi se podstakao vegetacijski rast. Odgovarajuće đubrenje i pravilna primjena agrotehnike, od presudnog su uticaja na tempo rasta i razvića biljaka. 

Đubrenje zasada voća azotnim mineralnim đubrivima

Adekvatna primjena đubriva u mladim zasadima je dva do tri puta u toku jedne godine. Ona podrazumijeva osnovno đubrenje i prihranu. Kod osnovnog đubrenja, koristi se hranivo sa manje azota, a više fosfora i kalija dok se kod prihranjivanja fokus više stavlja na azot. Osnovno đubrenje obavlja se na kraju vegetacije dok vrijeme rasturanja zavisi od procenta njegove rastvorljivosti, kako kažu u u PSSRS

Obratiti pažnju na formulaciju hraniva

Od mineralnih hraniva, upotrebljavaju se NPK, formulacija: 8-26-26, NPK: 10-30-20, NPK: 5-20-30, NPK: 7-20-30, NPK: 8-16-24. Ovi omjeri uslovljeni su koncentracijom i odnosom hranjivih materija u tlu, a po jednom stablu, preporuka je 150 - 250 grama đubriva. 

Prihranjivanje se obično obavlja mineralnim đubrivima, tipa KAN, AN, SAN, UREA. Kada se radi o KAN-u, on ima skoro neutralnu pH reakciju pa je zato najčešće u upotrebi. Nasuprot njemu, Urea ima sposobnost da zakišeljava tlo, što nije poželjna osobina, osim ako zemljište u zasadu nije jako bazno pa je potrebno ovim putem da se zakiseli. KAN sadrži 27% azota i dodaje se 100 - 120 g/stablu, a UREA 46% azota i preporučene količine za nju su 50 -70 grama po stablu. Kod prihranjivanja mladih voćaka azotom, treba nastojati u tome da se doda veća količina hraniva voću koje se slabije razvija kako bi se čitav zasad ujednačeno razvijao.

17 stvari za znati prije podizanja voćnjaka

Za vrijeme sušnog perioda ili čak usljed nedostatka hraniva, pristupa se folijarnoj prihrani. Ovo se radi putem lista i obavlja se sa makro i mikroelementima. Folijarno prihranjivanje može se kombinovati sa zaštitom pa na taj način se obave dvije agrotehničke operacije istovremeno.


Tagovi

Zasad voća Mladi voćnjak Mineralna đubriva Folijarna prihrana Osnovno đubrenje Agrotehničke mjere


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...