Pretraga tekstova
Kako bi se zaštitile od isušivanja i propadanja pupoljaka plemke se čuvaju u posebnim uslovima.
Za uspješno kalemljenje je veoma važno da imamo zrele plemke koje na sebi imaju vitalne pupoljke. Idealno je da ih sa stabla uzimamo u jesen kada opadne lišće ili tokom februara i marta prije kretanja vegetacije. Treba da su ravne, glatke, zrele, debljine olovke.
U većini slučajeva kalemljenje nećemo uraditi odmah kada uzmemo plemke i zbog toga ih je potrebno uskladištiti kako se ne bi isušile i propale. Potrebno je spriječiti gubitak vlage i propadanje pupoljaka. Temperatura čuvanja treba da je ispod biološkog minimuma u zavisnosti od vrste, što će onemogućiti otvaranje pupoljaka. Obično je to oko 0ºC.
Svoje mesto u čuvanju i zaštiti od isušivanja pronašle su plastične boce koje su jednostavne za rukovanje i praktične. Princip je sličan kao i kod vrećica, ali nema opasnosti od lomljenja prilikom transporta ili paranja vrećica.
Donji dio plemki se može zamotati u navlažen papir ili krpu ili se uspe pijesak u zavisnosti od veličine otvora. Rezovi na plemkama mogu biti zaštićeni kalemarskim voskom ili parafinom. Čuvaju se u hladnim podrumima ili frižideru. Povremeno je potrebno provjeriti stanje plemki.
Boce se mogu iskoristiti i za ukorjenjivanje, najčešće vinove loze. Na dno se stavlja piljevina, koja je naparena, mahovina ili kokosova vlakna. Prije toga se reznice potapaju u vodu da se hidriraju. Ukorjenjivanje se obavlja na višim temperaturama nego kada se čuvaju.
Kraći period plemke se mogu čuvati zamotane u najlon vrećicu u frižideru. Temperatura je između 0 i 5ºC. U slučaju da ih namjeravamo čuvati duže vrijeme potrebno je vrećice povremeno odmotati kako bi se provjetrile i plemke poprskati vodom. Mogu se zamotati u donjem dijelu vlažnim papirom ili krpom.
Veliki broj plemki se čuva pijesku. Između njih ne smije ostati praznina. Ako je pijesak suh, potrebno ga je navlažiti. Prekriva se najlonom ili folijom da se spriječi isušivanje.
Tagovi
Plemke Čuvanje plemki Voćne plemke Kalemljenje Čuvanje u pijesku Plemke u boci
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!