Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalemarski noževi
  • 30.03.2023. 07:30

Koji tipovi kalemarskih noževa postoje?

Posebno je važno da je stalno čist i dobro naoštren. Takav pravi glatke presjeke, ne nagnječuje i ne čupa staničje na podlozi i plemki, pa one nakon spajanja brže i bolje srastu.

Foto: Depositphotos/thefutureis
  • 539
  • 54
  • 0

Velik je broj tipova kalemarskih noževa. Najčešće se upotrebljavaju oni za okulaciju, kalemljenje na obični i popravljeni (tzv. engleski) spoj i pod koru, zatim onaj za kalemljenje na isječak (trokut ili klinasto kalemljenje), na raskol te za kalemljenje oraha, piše prof.dr.sc. Ivo Miljković, poznati agronom i veliki stručnjak u svojoj knjizi Opće voćarstvo.  

Na sljedećem crtežu prikazana su dva tipa noževa za kalemljenje, odnosno okuliranje.

Kalemarski nož 1. obični, 2. s koštanim nastavkom 

Nadalje opisuje da se obični kalemarski nož za okuliranje sastoji od dijela za rezanje ili nožica i ručke. Neki tipovi imaju na ručki koštani, celuloidni, plastični ili metalni nastavak koji služi za razmicanje kore na podlozi i utiskivanje okca. Oštri dio kojim režemo (nožić) može biti različite dužine, a najčešće je dug od 42 do 55 mm. 

Ističe da su razlike u obliku određene uglavnom veličinom i izvijenošću vrha, koji se zove nosić ili kljun. Svi tipovi nemaju izvučen nosić ili kljun, ali imaju na gornjoj strani pri vrhu tupo zadebljanje klinastog oblika, koje služi za razmicanje kore na podlozi u obliku slova "T" i uklapanja okca u razrez. 

Oni za kalemljenje pod koru, na obični ili poboljšani (engleski) spoj te za kalemljenje na isječak imaju čelični nožić dug oko 60 mm i izdužen vrh (kljun ili nosić). Nosić je s jedne strane posve ravan i glatke površine. S druge, tzv. kose strane, na kojoj je i urez za otvaranje noktom, lagano se uzdiže od oštrice brida prema gornjem dijelu.

Oštrenje noža 

"Nož se nikad ne oštri s ravne strane, već one na kojoj je urez za otvaranje. Oštrenje se obavi na fino izrađenom brusu. Brus se namoči vodom, a potom se po njemu lagano prave jednolični krugovi", pojašnjava uz detaljan prikaz u crtežu.

Oštrenje noža 

Miljković dodaje da nakon što se tako naoštri, potrebno je na još finijem brusu, koji se ovlaži lanenim uljem, oduzeti manje ili više mjestimično izvučeni čelik. Je li dobro naoštren, kontroliramo na ruci ili na prerezu izbojka. Oštar je ako može brijati dlake, a da se ne osjeti čupanje i bol ili ako na presjeku izbojka ne pravi nabore ni na drvu ni na srčiki.

Posebno je važno da je stalno čist i dobro naoštren. Takav pravi glatke presjeke, ne nagnječuje i ne čupa (trga) staničje na podlozi i plemki, pa one nakon spajanja brže i bolje srastu. "Posebno je važno da se okašca s plemke skidaju posve oštrim nožem, da se ne povrijedi osnovica tjemena pupa", upozorava ovaj stručnjak i dodaje da se zbog toga oni izrađuju od provklasnog materijala, odnosno od najboljeg čelika. 

Kako radi kalemarski nož?

Kalemarski nož radi na potez, a ne na pritisak (upiranje). Miljković naglašava da je kod rada s njim potreban poseban oprez te daje primjer u slučaju da pripremamo plemke za kalemljenje na popravljen spoj.

Lijevu ruku u laktu čvrsto prislonimo uz grudni koš, a u njoj držimo plemku. Nož držimo čvrsto u desnoj ruci, tako da nam palac stoji u paralelnom položaju s oštrim bridom. Potom ga postavimo malo ukošeno uz plemku, a palcem je pridržavamo uz oštricu. Zatim povučemo desnu ruku usporedo s grudnim košem. Palac držimo posve čvrsto (nepomično) u paralelnom položaju s oštricom. Na taj se način brzo, sigurno i precizno mogu izraditi odgovarajući presjeci. 

Nakon obavljenog posla nožić se obriše i zatvori u korice. Korice se izrađuju od kosti, plastične mase ili tvrdog poliranog drveta. 

Kalemljenje u procjep ili raskol

Postoji više tipova noževa za kalemljenje u raskol. Obično se sastoje od čeličnog nožića, koji je pri vrhu zadebljao i zatupljen ili je klinastog oblika, te ručke. Središnji dio služi za urez (raskol) na podlozi, a tupi ili klinasti dio za razmicanje usječenog dijela kod ulaganja plemke, pojašnjava Miljković. 

Nož za kalemljenje u raskol 

Svi su oni zadebljali nasuprot oštrici. Po tom zadebljanju udaramo drvenim batićem da nam nož uđe u drvo podloge i izvede procjep (raskol). 

Za kalemljenje oraha 

Ima više načina kalemljenja oraha, a izvode se različitim kalemarski noževima. Među njima se po obliku posebno ističu kalifornijski i gajzenhajmski (Geisenheim). 

Lijevo kalifornijski, desno gajzenhajmski

Nož za kalemljenje na isječak

Za kalemljenje na isječak konstruiran je poseban nož. Njime se na podlozi može brže, lakše i točnije izrezati drvo s korom i napraviti urez pravilnog oblika. 

Nož za kalemljenje na isječak 

Postoji mnogo načina kalemljenja, a isto tako i puno tipova kalemarskih noževa, a također i strojevi za kaljemljenje voaćaka (oraha) i vinove loze,  zaključuje Miljković. 


Tagovi

Cjepljarski nož Oštrenje noža Cijepljenje u procjep Cijepljenje u raskol Noževi za okuliranje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.