Pošto se najavljuju niske temperature i za predstojeći vikend bilo bi dobro da voćari u četvrtak ili petak obave tretiranje voćaka aminokiselinama, odnosno, da uz sredstva za zaštitu od čađave krastavosti dodaju i aminokiseline kako bi voćke lakše izdržale predstojeći period i bile manje izložene stresu.
Snijeg krajem aprila nije neuobičajen na našim prostorima. Ipak, nakon što smo se svi naviknuli na više, čak nadprosječno visoke temperature u pojedinim dijelovima zemlje, nimalo nam nije sjelo to što je jučer počeao, a danas nastavio - padati snijeg.
Adje što pada na Vlašiću i Prokoškom jezeru, ali pod bijelim pokrivačem osvanuli su i Konjic, Nevesinje, Gacko, Blidinje.
Neće se ovaj snijeg dugo zadržati, to se zna. No, kako će se odraziti na voćke, pojasnio nam je naš autor i voćar, Bojan Kecman.
"Plodovi voćaka, naročito šljiva, još su osjetljivi na niske temperature. Ako na plod padne snijeg koji nije težak i koji ne lomi grane, to i nije toliko loše jer se stvara izolacija na plodu koji je zaštićen od niskih temperatura. Problem može nastati poslije topljenja snijega ako dođe do razvedravanja, a temperature ostanu niske. Na temperaturi od -1 stepen koja bi trajala dva do tri sata, šljiva će da pretrpi oštećenja. Ako u tom slučaju meso ploda posmeđi, nema mu spasa", slikovito objašnjava Kecman dodajući da su kruške i jabuke u ovoj fazi ploda neposredno poslije cvjetanja nešto otpornije na niske temperature u odnosu na šljivu, ali im, kako Kemcan tvrdi, generalno smetaju niske temperature, naročito kruškama.
"Pošto se najavljuju niske temperature i za predstojeći vikend, bilo bi dobro da voćari u četvrtak ili petak obave tretiranje voćaka aminokiselinama, odnosno, da uz sredstva za zaštitu od čađave krastavosti dodaju i aminokiseline kako bi voćke lakše izdržale predstojeći period i bile manje izložene stresu", savjet je ovog iskusnog voćara.
Drugi naš autor i mladi agronom, Bekir Dolić osvrnuo se i na aktivnost pčela te zelenu rezidbu.
"Pčele, koje su ključne za oplodnju voćaka prenošenjem polena, smanjuju svoju aktivnost, a pri nižim temperaturama, ispod 12°C, uopće i ne lete. Dugo i obilnije razdoblje snijega u proljeće ometa provođenje zelene rezidbe. Visoka vlaga pogoduje razvoju različitih bolesti. Većina voćnih vrsta je iscvjetala pa se snijeg može nepovoljno odraziti i na tek formirane plodove u prelazu iz faze kraja cvatnje u fazu formiranja plodova. Neke od kultura su još u jeku cvjetanja pa po njihovo plodonošenje ovo može biti izrazito negativno. Mjere zaštite se zbog vlage ne mogu pravovremeno provesti. Dugo vlažno vrijeme će se odraziti i na količinu i kakvoću ploda. Faza formiranja plodova je jedna od najosjetljivijih fenofaza razvoja voćaka", podsjeća Dolić zaključivši kako su cvjetovi i plodovi iz nižih dijelova krošnje najizloženiji nižim temperatrama te da najmanje štete bude u periferiji krošnje.
Tagovi
Autorica