Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voće pod snijegom
  • 30.04.2019. 11:00

Kako će se snijeg i niske temperature odraziti na voćke?

Pošto se najavljuju niske temperature i za predstojeći vikend bilo bi dobro da voćari u četvrtak ili petak obave tretiranje voćaka aminokiselinama, odnosno, da uz sredstva za zaštitu od čađave krastavosti dodaju i aminokiseline kako bi voćke lakše izdržale predstojeći period i bile manje izložene stresu.

Foto: Depositphotos/triocean2011
  • 527
  • 93
  • 0

Snijeg krajem aprila nije neuobičajen na našim prostorima. Ipak, nakon što smo se svi naviknuli na više, čak nadprosječno visoke temperature u pojedinim dijelovima zemlje, nimalo nam nije sjelo to što je jučer počeao, a danas nastavio - padati snijeg. 

Adje što pada na Vlašiću i Prokoškom jezeru, ali pod bijelim pokrivačem osvanuli su i Konjic, Nevesinje, Gacko, Blidinje. 

Stižu problemi - moguća pojava mraza!

Neće se ovaj snijeg dugo zadržati, to se zna. No, kako će se odraziti na voćke, pojasnio nam je naš autor i voćar, Bojan Kecman

Najveća opasnost je mogući mraz

"Plodovi voćaka, naročito šljiva, još su osjetljivi na niske temperature. Ako na plod padne snijeg koji nije težak i koji ne lomi grane, to i nije toliko loše jer se stvara izolacija na plodu koji je zaštićen od niskih temperatura. Problem može nastati poslije topljenja snijega ako dođe do razvedravanja, a temperature ostanu niske. Na temperaturi od -1 stepen koja bi trajala dva do tri sata, šljiva će da pretrpi oštećenja. Ako u tom slučaju meso ploda posmeđi, nema mu spasa", slikovito objašnjava Kecman dodajući da su kruške i jabuke u ovoj fazi ploda neposredno poslije cvjetanja nešto otpornije na niske temperature u odnosu na šljivu, ali im, kako Kemcan tvrdi, generalno smetaju niske temperature, naročito kruškama. 

"Pošto se najavljuju niske temperature i za predstojeći vikend, bilo bi dobro da voćari u četvrtak ili petak obave tretiranje voćaka aminokiselinama, odnosno, da uz sredstva za zaštitu od čađave krastavosti dodaju i aminokiseline kako bi voćke lakše izdržale predstojeći period i bile manje izložene stresu", savjet je ovog iskusnog voćara. 

Pčele smanjuju aktivnost 

Drugi naš autor i mladi agronom, Bekir Dolić osvrnuo se i na aktivnost pčela te zelenu rezidbu. 

"Pčele, koje su ključne za oplodnju voćaka prenošenjem polena, smanjuju svoju aktivnost, a pri nižim temperaturama, ispod 12°C, uopće i ne lete. Dugo i obilnije razdoblje snijega u proljeće ometa provođenje zelene rezidbe. Visoka vlaga pogoduje razvoju različitih bolesti. Većina voćnih vrsta je iscvjetala pa se snijeg može nepovoljno odraziti i na tek formirane plodove u prelazu iz faze kraja cvatnje u fazu formiranja plodova. Neke od kultura su još u jeku cvjetanja pa po njihovo plodonošenje ovo može biti izrazito negativno. Mjere zaštite se zbog vlage ne mogu pravovremeno provesti. Dugo vlažno vrijeme će se odraziti i na količinu i kakvoću ploda. Faza formiranja plodova je jedna od najosjetljivijih fenofaza razvoja voćaka", podsjeća Dolić zaključivši kako su cvjetovi i plodovi iz nižih dijelova krošnje najizloženiji nižim temperatrama te da najmanje štete bude u periferiji krošnje.


Tagovi

Snijeg Voće April Niske temperature Uzgoj šljive Uzgoj jabuke Uzgoj kruške Bojan Kecman Bekir Dolić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.