Pravovremenom berbom, smještanjem i čuvanjem plodova, oni postepno dozrijevaju i plasiraju se na tržište u trenutku kada je cijena najpovoljnija.
Staro vjerovanje kaže da je jabuka na naš jelovnik stigla pravo iz raja i simbol je vječne mladosti. Ona u sebi sadrži vitamine A, E, B1, B2 i vitamin C, a pozitivno djeluje na srce i krvne sudove štiteći naš organizam od štetnih materija. Najzastupljenije sorte jabuka na našim prostorima su: zlatni delišes, ajdared, greni smit, crveni delišes. Ipak, da bismo uživali u njenim plodovima, moramo znati kada je pravo vrijeme da počnemo sa berbom istih tih plodova.
Pravovremena berba jabuka izuzetno je važna. Proizvođači moraju izvesti određene postupke kako bi kvalitetne plodove plasirali kupcu.
"Sama operacija berbe, ukoliko se izvede prerano, ili prekasno, direktno utiče na dužinu čuvanja plodova, i kasnije konzumaciju. Prerana berba jabuka, u vrijeme kada se plodovi nalivaju, može uticati na smanjenje težine roda i do 15%. Takođe, ukoliko su plodovi prerano ubrani, slabije su obojeni, što direktno utiče na njihov plasman. Kod zlatnog delišesa imamo situaciju da se prerano ubrani plodovi znaju smežurati, znači samim tim mnogo se kraće čuvaju", ističe savjetodavac Dejan Marinković.
Prekasno izvedena berba utiče na pojavu fizioloških bolesti i opadanja plodova, a tržište ima neumoljive kriterijume po pitanju samog izgleda ploda, i kvaliteta.
"Da bi proizvođači mogli ocijeniti u kom trenutku da uberu plod, potrebno provesti određene metode za određivanje pravovremene berbe, jedna od tih metoda je određivanje vremenskog perioda od TE stadijuma do same berbe. TE stadijum je trenutak kada dolazi do formiranja unutrašnjeg udubljenja ili peteljkinog udubljenja u plodu. On se obično dešava između primarne i sekundarne faze razvoja ploda, u trenutku kada plod počinje da naliva, u drugoj etapi razvoja ploda, tj. za četiri do šest sedmica po punom cvjetanju, i upravo taj period od početka formiranja peteljki do udubljenja i same berbe je specifičan, i vrlo malo se mijenja tokom godine", kaže Marinković.
Između ostalog, i određivanjem čvrstoće ploda može da se utvrdi kada je vreme za berbu. Taj postupka određuje se na osnovu nivoa šećera u plodu. U savremenim voćarsko razvijenim zemljama pravovremena berba se određuje najčešće kombinovanjem svih ovih metoda. Treba napomenuti da plodovi jabuke imaju sposobnost dozrevanja, tako da pravovremenom berbom, smeštanjem i čuvanjem oni postepno dozrevaju i plasiraju se na tržište u trenutku kada je cena najpovoljnija.
Tagovi
Autorica