• Voćarstvo
  • 18.10.2016. 08:00

Znate li kako najbolje čuvati jabuke?

Na mogućnost čuvanja plodova jabuke utiču agrotehnika, sorta, podloga, vrijeme i način berbe te mnogi drugi faktori.

Foto: Pixabay.com
  • 4.104
  • 503
  • 0

Jabuke su voće koje se može dugo čuvati. Plodove brati sa peteljkom po suhom vremenu. Najbolje je za čuvanje pospremiti plodove sorti koje dozrijevaju u periodu jesen-zima. Prilikom berbe plodove ne bacati, kotrljati, gnječiti, ostavljati na suncu ili kiši.

Za čuvanje odabrati zdrave plodove bez vidljivih znakova oštećenja ili simptoma oboljenja. Jabuke nije potrebno prati ili brisati. Svježe ubrane jabuke je najbolje prvih 2 do 3 sedmice ostaviti na hladno mjesto. U toku tog perioda plodovi sa skrivenim oštećenjima i oboljenima pokazaće znakove propadanja. Razdvojiti različite sorte, jer se razlikuju po sposobnosti čuvanja. Jabuke koje se mogu čuvati kraći vremenski period prije će pokazati znakove propadanja i predstavljaju izvor zaraze za plodove sorti koje se mogu čuvati duži vremenski period.

Sortiranje jabuka prema krupnoći

Prikupljene jabuke sortirati prema krupnoći na velike, srednje i male. Mali plodovi se koriste za preradu i od njih možemo napraviti: džemove, marmelade, sokove, kompote. Za čuvanje je najbolje odabrati plodove srednje veličine. Veći plodovi oslobađaju više etilena što ubrzava proces fermentacije

Prostor u kome ćemo čuvati jabuke treba da je čist, suv, dezinfikovan (okrečen). Optimalna temperatura za skladištenje jabuke je do 4ºC , vlažnost vazduha treba da se kreće od 85 do 95%. Ako je vlažnost vazduha niska dolazi do promjene na plodovima, oni gube boju. Za različite sorte optimalne vrijednosti temperature i vlažnosti su različite. Prostorija u kome se skladište jabuke treba da ima dobro provjetravanje zbog nakupljanja etilena.

Na vrijeme čuvanja utiče nekoliko faktora:

  • Sorta - ljetne sorte (sorte koje dozrijevaju tokom ljeta) imaju kraći period čuvanja, dok zimske sorte mogu da se čuvaju duži vremenski period.
  • Agrotehnika.
  • Vrijeme berbe - veoma je važno odabrati dobar termin berbe. Plodovi trebaju dostići odgovarajući stepen zrelosti, ne smiju biti ni zeleni ni prezreli.
  • Manipulacija sa plodovima tokom berbe do smještanja na mjesto gdje će se čuvati.
  • Uslovi skladištenja.

Prema vremenu dozrijevanja sorte jabuke mogu biti ljetne, jesenje i zimske. Ljetne sorte se mogu čuvati 15 do 20 dana, jesenje 1 do 3 mjeseca. Zimske sorte se mogu najduže čuvati od 3 do 8 mjeseci. Plodovi jabuke sadrže oko 85% vode i zbog toga su podložni smrežuravanju (dolazi do isušivanja plodova), napadu patogenai štetočina, pojavi fizioloških oboljenja, mehaničkim oštećenjima.

Na mogućnost čuvanja utiče i način đubrenja tokom vegetacije. Višak azota će dovesti do slabljenja mehaničkih svojstava ploda. Plodovi se podložniji trulenju. Na kvalitet plodova utiču i drugi elementi: kalcijum, kalijum, fosfor. Nedostatak ili višak ovih elemenata može dovesti do pojave promjena ploda tokom skladištenja i propadanja.

Plodovi ubrani sa mlađih stabala podložniji su propadanju i kraće se čuvaju. Za čuvanje su najpogodniji plodovi sa zrelih stabala i to plodovi ubrani sa spoljne strane krošnje koji su dobili više sunčeve svjetlosti.

Ne navodnjavati stabla jabuke tokom perioda dozrijevanja. Suvišna voda u plodu smanjuje sposobnos čuvanja ploda.

Načini čuvanja plodova jabuke

Najjednostavniji metod je ostavljanje plodova u kutije, kartonske kutije, korpe u 2 do 3 sloja između kojih je papir. Ovo je jednostavan metod, ali je mogućnost čuvanja plodova jabuke na ovakav način kratkotrajna. Nedostatak ovog metoda je da se trulenje plodova veoma brzo širi i da se provjeravanje stanja plodova mora vršiti redovno i često.

Plodovi jabuke se mogu pojedinačno zamotavati u papir i složiti u 2 do 3 reda.

Modifikacija ovog metoda je čuvanje plodova u pijesku u koji smo dodali malo pepela. Na dno kutije sipajte pijesak u sloju debljine 3cm. Poredajte jabuke, ali tako da se plodovi ne dodiruju međusobno. Poredane plodove posuti pijeskom. Na ovaj način možemo napraviti 2 do 3 reda jabuka zatrpanih u pijesak. Vlažnost pijeska ne smije biti veća od 4%. Veća vlažnost može dovesti do propadanja uskladištenih plodova.

Umjesto pijeska mogu se koristiti i drugi suvi i rastresiti materijali: heljine ljuspice, piljevina, mahovina, ljuska crvenog luka, slama. Obratite pažnju da jabuke veoma lako usvajaju mirise iz okoline i da materijal u koji zatrpavamo jabuke mogu da promjene miris plodova jabuke. Skladištena na ovaj način jabuka se može očuvati do proljeća ukoliko su uslovi u skladištu odgovarajući.

Jabuke je moguće čuvati u najlon vrećicama na kojima smo napravili rupice za ventilaciju. Tokom vlažnog dana u kesi će doći do kondenzacije, a tokom suvog dana plodovi će apsorbovati vlagu.

Ne zaboravite pregledati uskladištene jabuke barem jednom u toku mjeseca i odstranite plodove koji pokazuju znakove propadanja.

Foto: Pixabay.com


Tagovi

Jabuka Čuvanje Skladištenje


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi