Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćnjak zimi
  • 02.11.2020. 11:30

Kada otpadne više od 50% lišća, vrijeme je za tretiranje bakarnim preparatima

Ako su stabla uglavnom starija, onda bi trebalo četkom ukloniti koru koja se počela guliti. Ovom aktivnošću se isto tako sa površine uklanjaju mahovine i lišajevi, tačnije, odstranjuju se sva potencijalna mjesta za prezimljavanje patogena.

Foto: Depositphotos/piotrek@wytrazek.pl
  • 239
  • 18
  • 0

Iako su poslovi oko berbe završeni, radovi u voćnjaku se sa tim ne završavaju. U ovom periodu važno je svesti infektivni potencijal raznih prouzrokovača bolesti na minimum i na taj način doprinjeti smanjenju brojnosti prezimjelih stadija štetnih insekata.

Mogućnosti za prezimljavanje štetočina i različitih patogena su brojne. Mogu zimske mjesece provesti u opalom lišću, zatim u opalim ili mumificiranim plodovima ili ispod kore drveća. Navedena mjesta predstavljaju potencijalne izvore zaraze za naredni vegetacijski ciklus. Iz tog razloga sve oštećene plodove potrebno je sakupiti i odstraniti iz zasada. Nakon toga, obaviti dezinfekciju kore drveća pomoću smjese od pepela i sapuna.

Jesenje krečenje stabala voća - svrha radnje te pravilna priprema i nanošenje smjese

Ako su stabla većim dijelom starija, onda bi trebalo četkom ukloniti koru koja se počela guliti. Ovom aktivnošću se isto tako sa površine odstranjuju se mahovine i lišajevi, tačnije, uklanjaju se sva potencijalna mjesta za prezimljavanje patogena, savjetuje Bojana Malović iz PSSRS

Poželjno je uraditi i sanacijsku rezidbu stabala

Ukoliko je potrebno, obaviti i sanacijsku rezidbu stabala. Ovom agrotehničkom mjerom, odstranjuju se sve suhe, oštećene i zaražene grane. Za vrijeme novembra i decembra, voćari bi trebali obaviti i krečenje drveća. Na taj način ublažavaju se posljedice temperaturnih kolebanja, u toku perioda zimskog mirovanja. Poslije berbe, preporuka stručnjaka je i da se upotrijebe đubriva i to sa fokusom na veće doze kalija i fosfora. 

Nakon što opadne 50 do 70 odsto lišća, kako kaže savjetodavac, može se obaviti i tretiranje stabala bakarnim preparatima i to najčešće sa bakar - sulfatom i bakarnim - oksihloridom. Primjenjena sredstva djeluju na smanjenje infektivnog potencijala i sprječavanje javljanja bolesti u idućem vegetacijskom periodu. Veći efekat postiže se kada se tretiranje odradi po finom vremenu, da nije vjetrovito i sa temperaturama iznad 5°C.

Kako obaviti rezidbu zapuštenog voćnjaka

U cilju uspješne proizvodnje, potrebno je u što većoj mjeri informisati naše poljoprivrednike kako bi uzgoj voća bio što rentabilniji te ih usmjeriti ka organskim mjerama zaštite, kako bi u što većoj mjeri izbjegli upotrebu hemijskih preparata.


Tagovi

Voćnjak zimi Infektivni potencijal Prezimljavanje patogena Bakarni preparati Bojana Malović Sanacijska rezidba Unutrašnjost krošnje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas