• Drenjine
  • 11.02.2018. 18:00

Jovanka Sabljić: Prilika je sada ili nikada, može se živjeti od drenjina

Potrebno je samo da se obitelji u Drvaru udruže i da nastupimo zajedno na europskom tržištu, kaže Jovanka Sabljić.

  • 1.354
  • 174
  • 0

Jovanka Sabljić i njena šestočlana obitelj, koju naziva svojim "timom" u Drvaru, postaju oni čiji primjer rada i uspjeha oživljava sredinu. Obitelj Sabljić, kao i većina obitelji u Drvaru, čitavog je života angažirana u pravljenju proizvoda od drenjina, zaštitnog znaka Drvara. Jovanka navodi da je sve krenulo od lokalnog nivoa prodaje, a vremenom je došla do ideje da drenjinu pozicionira na pravo mjesto - tržište Europske unije, piše abc portal

Od drenjina prave rakiju, pekmez, sirup i liker!

Ključna je bila njena menadžerska uloga koja joj je pomogla da dobije podršku stranih kompanija, znanstvenika, lokalne vlasti i sugrađana. 

"U posljednjih godinu dana uspjeli smo da prodajemo svoje proizvode putem prvog nacionalnog servisa koji se zove "farmer.ba", te su tako moji proizvodi postali dostupni svim građanima u BiH. Proizvodi se ne preprodaju preko pomenutog servisa, kupujete proizvod direktno od proizvođača i tako ga prepoznajete", kaže Jovanka. 

Potakli i ostale obitelji u Drvaru da se uključe

Drenja, imber, bistri sok, pekmez od drenjina, sušene drenjine jesu samo dio proizvoda porodice Sabljić koja svake godine radi na poboljšanju proizvoda kroz analizu i kontrolu. Nailazili su na negodovanja i nevjericu, ali uspjeli su da ostvare svoj cilj što je vidljivo preko njihovih dosadašnjih rezultata.

"Dokaz našeg uspješnog rada jeste to što smo potakli i ostale obitelji u Drvaru da se uključe, te svakoga dana raste zainteresiranost za drenjine. Prilika je sada ili nikada, može se živjeti od drenjina. Potrebno je samo da se obitelji u Drvaru udruže i da nastupimo zajedno na europskom tržištu", kaže Jovanka. 

Foto: Facebook/"BUDI ZDRAV KO DREN" Domaći proizvodi porodice Sabljić


Tagovi

Jovanka Sabljić Drenjine Proizvodi od drenjina Drvar


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#Jabuke...jabučice