Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budi zdrav ko dren
  • 16.05.2017. 08:00

Od drenjina prave rakiju, pekmez, sirup i liker!

Porodica Sabljić iz Drvara se bavi proizvodnjom i tradicionalnom preradom drenjina u rakiju, liker, pekmez i sok.

Foto: porodica Sabljić
  • 18.914
  • 1.830
  • 0

Porodica Sabljić iz Drvara je 2010. godine započela proizvodnju drenjina u sklopu porodičnog imanja. U zdravoj sredini, sredini bez zagađivača, bogatoj šumom, pitkom vodom, povoljnim klimatsko - edafskim uslovima stvoreni su optimalni uslovi za rast drena u prirodi. Drvarsko područje je poznato po drenjinama i tradicionalnim proizvodima koji se dobijaju preradom drenjina i po čemu je ovo područje poznato od davnina.

Razvili svoj brend

Šestočlana porodica Sabljić je u proizvodnji i preradi drenjina vidjela veliki potencijal i članovi ove porodice su se pored primarnih poslova posvetili ovoj proizvodnji. Tokom godina ova porodica je razvila vlastiti brend "Budi zdrav ko dren".

Drenjine

"Naša porodica je odličila da nastavi tradiciju, da usavrši proizvodnju i preradu drenjina. Već se dugi niz godina bavimo proizvodnjom, preradom i plasmanom proizvoda od drenjina kao što su rakija, liker, sirup i pekmez. Sve proizvode pravimo po tradicionalnoj recepturi od svježih drenjina što zahtjeva mnogo rada", objašnjava Jovanka Sabljić.

Drenjine koje su namirnica za proizvode sakupljaju članovi porodice, a jedan manji dio otkupljuju. Svaki član "porodičnog tima" ima svoje zaduženje u zavisnosti od potreba proizvodnje i prerade drenjina. Jovanka, njena sestra i dva brata se bave plasmanom i distribucijom, ali su zajedno sa roditeljima uključeni u pripremu i preradu drenjina. Članovi porodice veliku pažnju posvećuju profesionalnom usavršavanju i redovno odlaze na obuke, treninge i seminare gdje stiču vještine koje im pomažu u ovoj proizvodnji.

Proizvodnja Sabljića je prepoznatljiva po rakiji i pekmezu od drenjina

"Naša strast je zdrav način života"

"Rakija i pekmez od drenjina su naši najtraženiji proizvodi, a pored rakije i pekmeza proizvodimo sirup i liker. Rakija od drenjina je prepoznatljiva po svom okusu i snažnom mirisu drenjina, jačine 42% vol.

Pekmez od drenjina se proizvodi po tradicionalnom receptu bez dodavanja bilo kakvih aditiva i konzervanasa. U sastav pekmeza ulazi 70% voća i maksimalno do 25% šećera koji najvećim dijelom potiče iz drenjina. Pekmez zbog tradicionalnog načina pripreme zadržava okus i miris drenjina. Na kvalitet ovih proizvoda utiče kvalitet sirovine i tome se posvećuje puna pažnja, jer će samo kvalitetna drenjina dati i kvalitetne krajnje proizvode", saznajemo od Jovanke.

Tokom 2016. godine, razvojem inovativnih komunikacija i saradnjom, porasla je potražnja za proizvodima porodice Sabljić. Njihovi proizvodi su traženi u Bosni i Hercegovina, a sve više osvajaju i tržište u zemljama regiona. Njihovi proizvodi se mogu naći na fb stranici i na instagram profilu.

Drenjine kao mogućnost razvoja cijelog područja

Dren je vrsta koja je jedina iz porodice drenova i dekorativna i nutritivno vrijedna. Ranije se isključivo sakupljala drenjina sa stabala koja rastu u prirodi, dok se danas uzgaja i plantažno. U zdravom području Drvara drenjina je postala sinonim za razvoj organske proizvodnje. Potražnja za proizvodima od drenjina se povećava iz dana u dan i porodica Sabljić planira da angažuje lokalno stanovništvo u proizvodnji drenjina, pripremi proizvoda i uključi ih kroz projektne angažmane koje očekuju. Nadaju se da će organska proizvodnja drenjina i njena prerada biti prepoznati kao šansa razvoja preduzetništva u agrobiznisu i da će dobiti podršku od svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Od Jovanke smo doznali: "Htjela bih izdvojiti našu prijavu na KATANA projekt ove godine, gdje smo izabrani u 100 najboljih u Evropi sa pozicijom br. 16 i tako ušli u finalni krug izbora. U finalnom dijelu izbora KATANA biznis akcelerator će podržati 10 najuspešnijih konzorcijuma kroz direktnu finansijsku podršku u iznosu od 100.000 eura po aplikantu i pružiće konzorcijumima specijalizovane treninge o tome kako uspješno pronaći investitore kako bi mogli da povećaju iznos finansiranja sopstvenog projekta.

Torta sa pekmezom od drenjina

KATANA biznis akcelerator finansiran je od strane Evropske komisije kroz program Horizon 2020. Ovaj projekat obezbedit će prije svega pristup znanju, tehnologijama, kapitalu i tržištima, kako bi preduzeća kreirali i/ili ojačali svoju ponudu u domenu poljoprivrede i novih tehnologija, ali i ostvarili prisustvo na globalnom tržištu."

Redovni su izlagači na lokalnoj manifestaciji u Drvaru "Dani drvarske drenjine" koja se održava svake godine u mjesecu oktobru. Manifestacija je privredno turističkog karaktera, a tokom trajanja mogu se vidjeti i probati kreativni i inovativni proizvodi od drenjina mnogih izlagača iz Drvara.

Poruka čitateljima i potrošačima proizvoda od drenjina

"Plodovi drena, drenjine, su hrana i lijek. Drenjine se sve više traže, cijene i uvažavaju u medicini, farmaciji i čovjekovoj ishrani kao zdrava i bezbjedna hrana. Drenjine postepeno, ali sigurno preuzimaju dominantno mjesto u lancu savremene bezbjednosno zdravstvene ishrane.

Naša očekivanja su da će se saznanja o drenu i vrijednosti drenjina proširiti, a iskustvo o iskorištavanju blagodeti drena usvojiti i primjenjivati u praksi, za porodične potrebe i potrebe tržišta."

Foto: porodica Sabljić


Fotoprilog


Tagovi

Dren Drvar Drenjina Budi zdrav ko dren Sabljić Rakija Pekmez Liker Sok


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.