Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja jagoda
  • 27.08.2019. 12:30

Još stignete posaditi jagode - kako dobiti kvalitetan zasad?

Jagoda se sadi u proljeće i ljeto, od jula pa sve do kraja avgusta. Oba termina sađenja imaju svoje prednosti, ali i nedostatke. Provjerite koji su to.

Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969
  • 721
  • 40
  • 0

Jagoda se sadi u proljeće i ljeto, od jula pa sve do kraja avgusta. Oba termina sađenja imaju svoje prednosti, ali i nedostatke.  

"Ako se ide na rane, julske termine, može se desiti da zemlja bude suva i kao takva, teška za sadnju. Ukoliko se sadnja obavlja kasnije, postoji, pak, bojazan da se biljka neće dovoljno razviti", objašnjava Danijel Egić, rukovodilac PJ Prijedor Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

S obzirom da jagoda u periodu dugog dana i visokih temperatura formira stolone odnosno organe koji služe za razmnožavanje, a u drugog dijelu vegetacije formira bokornice što nam je od izuzetnog značaja da bi imali kvalitetan i zadovoljavajuć rod u naredoj sezoni. 

Za sadnju pripremljene frigo sadnice

Dug kišan period nije pogodovao jagodama, u vrijeme sazrijevanja padavine su bile obilne, a bilo je i dosta truleži. Prava borba je bila odbraniti i uzgojiti jagode, priča Darko Vujanović iz sela Derviši kod Novog Grada za Alternativnu TV.

"Ovo je drugi dulum, proširujem proizvodnju. Jagoda je zenga zengana, imamo ugovor sa Prijedorčankom, dobijemo repromaterijal. I opština Novi Grad izlazi nam u susret sa 600 KM, tako da praktički sadnju jagode dobivamo 'besplatno'", rekao je Darko Vujanović.

Obezbjedite dobar prinos jagoda uklanjanjem bokornica na vrijeme

Darku u uzgoju pomaže i Savjetodavna služba. Danijel Egić redovno ih obilazi. Zajedno nastoje doći do najboljih rješenja i prinosa. Za sadnju su pripremljene frigo sadnice koje su bile duboko zamrznute. Važno je da se sve sadnice kupuju od ovlaštenih distributera i rasadnika i da imaju sve potrebne sertifikate koji govore i o zdravstvenom stanju tih sadnica. potrebno ih je i dobro pregledati i imaju li nešto neuobičajeno na sebi, takve je bolje vratiti nego ih zasaditi.

Potopiti sadnice u rastvor fungicida

"Prije same sadnje potrebno je sadnicu potopiti u određeni rastvor fungicida, mi preporučujemo Previcur ili Ridomil Gold, te da u tom rastvoru ostane najmanje 15-20 minuta. Preporuka je i da se prije sadnje određena količina tog istog fungicida pusti i kroz crijeva tako da se pusti i u zemljište. Nakon toga se pristupa sadnji, sa određenim alatom. Prilikom sadnje se korijenov sistem presiječe kako bi se bolje primio za zemlju", savjetuje Danijel Egić.

Prije sadnje potrebno je da zemljište bude dobro usitnjeno kako bi se folija mogla dobro navući i položiti za sadnju. Folija se može navlačiti ručno ili mašinski, ali je najvažnije da nalegne dobro. 


Tagovi

Sadnja Jagode Voćarstvo