• Berba jagoda
  • 17.05.2021. 16:00

Jagode spremne za berbu - otkupna cijena i ove godine 3,5 KM?

Za razliku od ostalih vrsta voća, koje u ovoj sezoni imaju nešto veću otkupnu cijenu, kod jagode to nije slučaj. Voćari su složni da ona bude na nivou prošlogodišnje te po kilogramu iznosi 3,50 KM za plodove prve klase.

Foto: Naila Čaušević
  • 345
  • 222
  • 0

Kada je riječ o domaćoj proizvodnji jagoda, ona je posebno intenzivna u Tuzlanskom kantonu dok bi zvanična berba pomenutog voća trebalo da krene ovih dana. Iako su vremenski uslovi uticali na to da se plodovi sporije formiraju, proizvođači ocjenjuju kako to nije poremetilo kvalitet voća, koji je ove godine na visokom nivou. 

Kako navodi Klix.ba, oko 80 hektara obradivog tla u TK, tačnije u Čeliću, Gradačcu, Živinicama i Srebreniku, zasađeno je jagodama, kako na otvorenom polju tako i u zaštićenom prostoru, a prema nekim procjenama, prinosi će i ove sezone biti na nivou prošlogodišnjih. 

U prosjeku, oko 500 poljoprivrednika uzgoji dvije hiljade tona ovog voća i to prije svega stanovnici Čelića, koji proizvedu oko 1.500 tona jagoda i koji su već angažovali sezonce iz prethodne sezone. 

Otkupna cijena na nivou prošlogodišnje 

Iz Grupacije jagodara TK objašnjavaju da je jagoda u zaštićenom prostoru, u dobrom stanju dok je ona na otvorenom nešto lošija, usljed nepovoljnih vremenskih prilika u proteklom periodu tako da će biti nešto sitnija. 

"Ove godine smo zasadili okvirno 100 duluma više nego 2020., ali zbog vremenskih prilika urod će biti kao prošlogodišnji", naveo je Mustafa Mešković, predsjednik Grupacije.  

Mrazevi i nestabilno vrijeme uzrokovali su sporije prispijevanje voća za otprilike dvije sedmice te se početak berbe očekuje od iduće nedjelje. Pripreme za skidanje plodova su u toku, a berači dolaze sa čelićkog, teočanskog i srebreničkog područja.

Cijena sata u berbi jagoda nikad veća - u poljima turistički radnici

Prema riječima Meškovića, dnevnica će i ove sezone biti od 40 KM, plus obezbjeđeni putni troškovi i topli obrok. Posao jeste težak, ali se zato isplati. 

Za razliku od ostalih vrsta voća, ali i povrća, koje u ovoj sezoni imaju nešto veću otkupnu cijenu, kod jagode to nije slučaj. Voćari su složni da ona bude na nivou prošlogodišnje te po kilogramu iznosi 3,50 KM za plodove prve klase, a oni iz druge koštaju 2,20 KM.

"Nije došlo do povećanja otkupne cijene, iako će proizvođači osjetiti gubitke zbog činjenice da je repromaterijal dosta skuplji nego ranije. UV folije su skuplje za 80 posto, obične imaju cijenu koja je veća za 40%, a u istom procentu su poskupila i crijeva za navodnjavanje te gnojiva", pojašnjava predsjednik Grupacije pa u skladu s tim i ulaganja po dulumu iznose oko tri hiljade maraka. 

Koje su najčešće greške u berbi ?

Ovi trendovi mogli bi se odraziti i iduće godine na cijenu koštanja navedene voćne vrste za jedan kilogram jer su proizvođači dio ovogodišnjeg uroda obezbjedili u izvjesnoj mjeri iz prošlosezonskih nasada.

Količine voća koje uzgoje jagodari tuzlanske regije dovoljne su za podmirivanje potreba domaćeg tržišta. Da bi posao na parcelama bio veći, čime bi se osigurale količine za izvoz u Evropsku uniju, potrebno je definisati standardizaciju i kontrolu kvaliteta organskih proizvoda, što u našoj zemlji još uvijek nije učinjeno.

Na šta treba obratiti pažnju prlikom berbe i higijene plodova jagode?

Kako smo ranije pisali, najveći propusti u berbi čine se kada se ne vodi dovoljno računa da se momenat branja odredi prema namjeni plodova, dužini i uslovima transporta i skladištenja, kao i osobinama date sorte.

Čest je slučaj da se obavlja u neodgovarajućim uslovima, koji znatno utiču na pogoršanje kvaliteta, kao što su vlažni plodovi od rose ili padavina, branje u toku dana kada su temperature izrazito visoke, nesklanjanje obranih plodova u hladovinu, kao i brzo ne odnošenje na tržište, preradu ili u hladnjaču.


Tagovi

Uzgoj jagoda Domaća proizvodnja Početak berbe Sezonski radnici Berači Dnevnica Otkupna cijena UV folije Kontrola kvaliteta


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.