Pri berbi plodova za tržište potrebno je obrati i one koji iz bilo kojih razloga ne odgovaraju po kvalitetu jer se njihovom berbom i iznošenjem iz zasada smanjuje potencijal zaraze za naredne berbe.
Berba plodova jagode i postupci koji se pri tom primjenju su veoma osjetljiva faza jer bitno utiču na rezultate gajenja ove voćne vrste. Jagoda ima nježne plodove sa izraženom respiracijom, neravnomjernim sazrjevanjem i nemogućnošću dozrijevanja naknadno. Zbog ovih osobina, plodove treba brati u vrijeme pune ili neposredno pred punu zrelost, što zavisi od sorte, namjene kao i od dužine i uslova transporta, napominje Mimica Kostić-Đorđević, stručnjak za voćarstvo i vinogradarstvo.
S obzirom da se berba jedne sorte obavlja u više navrata - od pet do osam, to su troškovi berbe viši i iznose od 50 odsto preko ukupnih troškova proizvodnje. Zbog toga je veoma značajno da se organizaciji posveti puna pažnja kako bi se smanjili ovi troškovi i očuvao visok kvalitet plodova, a time i postigao veći finansijski efekat
Najveći propusti čine se kada se ne vodi dovoljno računa, da se momenat branja odredi prema namjeni plodova, dužini i uslovima transporta i skladištenja, kao i osobinama date sorte. Čest je slučaj da se berba obavlja u neodgovarajućim uslovima, koji znatno utiču na pogoršanje kvaliteta, kao što su vlažni plodovi od rose ili padavina, berba u toku dana kada su temperature izrazito visoke, nesklanjanje obranih plodova u hladovinu, kao i brzo ne odnošenje na tržište, preradu ili u hladnjaču.
Pri berbi za tržište potrebno je obrati i plodove koji iz bilo kojih razloga ne odgovaraju po kvalitetu jer se njihovom berbom i iznošenjem iz zasada smanjuje potencijal zaraze za naredne berbe, naglašava stručnjak.
Podsjetimo se da je ovih dana već krenula berba jagoda u okolini Vrgorca (u susjednoj Hrvatskoj, op.ur.) ali su zatvorene granice spriječile sezonce iz Hercegovine da odu u vrgoračka polja. No, poljoprivrednici ondje ne brinu ili se barem boje to glasno izreći.
Cijena sata u berbi jagoda nikad veća - u poljima turistički radnici
"Ljudi su se batalili poljoprivrede, teško se sada vratiti na staro. Nekada smo samo s ovih naših polja snabdjevali sva odmrališta i hotele. Da se zemlja u našem vrgoračkom polju koja je kvalitetna, ali svake godine plavi - isuši pa mogli bismo 100 tona voća i povrća dnevno osigurati. Ne samo za domaće tržište, nego i za izvoz", objašanjava za Agroklub Slobodan Dropulić, predsjednik udruženja Vrgoračka jagoda.
Tagovi
Autorica