• Jabuke
  • 23.09.2020. 18:00

Jabuke globalno podbacile: Proizvodnja manja zbog loših vremenskih uslova. A cijene?

U većini zemalja u kojima je započela berba jabuka došlo je do smanjenja proizvodnje, uglavnom zbog proljetnih mrazova, grada, obilne kiše i ožegotina.

Foto: Depositphotos/branex
  • 63
  • 16
  • 0

U većini zemalja u kojima je započela berba jabuka došlo je do smanjenja proizvodnje, uglavnom zbog proljetnih mrazova, grada, obilne kiše, a ljetos i ožegotina.

U Nizozemskoj je berba već na pola puta, a kako proizvođači tvrde, još je rano dati prognozu što se tiče prinosa. 

"Potražnja je jako dobra već mjesecima, tržište je bilo prazno pa su se uvezene brzo rasprodale. Izgledi su za sada dobri, iako će stvari postati jasnije tek na samom kraju. Lično očekujem da će potražnja biti veća nego prošle godine. Nažalost, manje je ovog voća što će rezultirati nešto višim cijenama", kaže za Fresh Plazu nizozemski trgovac. 

Što se tiče Belgije, prinosi su puno manji u odnosu na prošlu godinu. Voćke je teško pogodio mraz, a tokom vrućih dana pretrpile su i ožegotine što je smanjilo kvalitet ploda. Ponuda i potražnja su u ravnoteži dijelom zbog činjenice da je tržište bilo gotovo prazno kada je sezona počela. 

Njemačkim tržištem dominiraju domaće jabuke. Elstar, Delbare, Jonagold najčešće su sorte, a Tenroy, Boscoop i Cox Orange upotpunjuju paletu. 

U Velikoj Britaniji najtraženija Gala

Zbog nestabilnih vremenskih uslova i stalnog uticaja koronavirusa, ova sezona takođe je izazovna bila i za engleske uzgajivače. Berba je započela prije desetak dana, a procjenjuje se da će ukupno biti pobrano 1,3 milijarde jabuka i krušaka. Nažalost, volumen je oko 20% manji u odnosu na prošlu godinu. 

Berba krušaka u većini zemalja gotova - mraz i kiša smanjili prinose

Najčešća sorta među voćarima u Velikoj Britaniji je Gala. Njene količine su porasle za čak 224% tokom proteklih deset godina, a ove godine bi ih trebalo biti 72.000 tona. Takođe su popularne i Cox, Braeburn i Jazz

Berba u Francuskoj isto je započela. Količine su male, procjenjuje se ukupno 1,4 miliona tona, ali je kvalitet u svim pogledima jako dobar. 

Italija prvi proizvođač ekoloških jabuka

Italijanska proizvodnja jabuka ove godine procjenjuje se na 2.079.972 tone što je u skladu sa prošlogodišnjim rezultatima i oko 8% niže od prosjeka u posljednjih pet godina. Ekološka proizvodnja u ovoj zemlji postavila je novi rekord s oko 178.000 tona, što je za 8,5% više u odnosu na prošlu godinu. Italija je tako postala najveći proizvođač eko jabuka u Europi. 

Prije oko dvije sedmice, 450.000 ovih plodova (oko 60 tona) Royal Gala Marlene iz novog zasada otpremljeno je u Katar, Tajland i Ujedinjene Arapske Emirate. 

U Španiji i Poljskoj prinosi manji za oko 15%

Kada govorimo o Španiji, od izbijanja koronavirusa potražnja za izvozom se povećala kao i cijene. Nova berba započinje bez ikakvih zaliha od prošle sezone. Trenutno se predviđa kako će se proizvodnja smanjiti za 15% u odnosu na prošlu godinu. Sorte sa najznačajnijim padom su Red Delicious, Golden i Granny Smith.

Opasnost u berbi voća: Šta kod uboda osa, pčela i stršljena te kako ih izbjeći?

Poljska berba započinje sortom Gala. Zbog uticaja proljetnih mrazova, očekuje se kako će prinosi biti manji za oko 10-15% u odnosu na petogodišnje razdoblje, ali i dalje veći u odnosu na prošlu godinu. Cijena raste posljednjih mjeseci, a očekuje se da će se taj trend nastaviti i na početku berbe. 

Postoji dobra potražnja za turskim Gala jabukama. Proizvodnja u toj zemlji povećala se u odnosu na prošlu godinu, kao i njeni troškovi. Međutim, zahvaljujući kursu lire u odnosu na američki dolar, cijene se za kupce nisu puno promijenile. Voće je uglavnom traženo u Indiji i zaljevskim zemljama, međutim i Rusija i druge azijske države ove sezone pokazale su se kao sjajno tržište za Turke.

Ostatak svijeta

U Sjedinjenim Državama, tačnije u saveznoj državi New York očekuje se velika berba, slično kao i prethodne godine. Uzgajivači očekuju kako će se povećati prinosi Honeycrispa, Gala i Fujija.

Potražnja za njujorškim jabukama u zemlji je velika, posebno na području od Teksasa do Wisconsina. Na zapadnoj se obali traže klasične sorte, a s druge strane u zemljama poput Vijetnama kupci traže one poput SnapDragon i Koru. Tržišne cijene još se nisu stabilizovale.

Berba jabuka: Određivanje optimalnog vremena

Sezona u Čileu trenutno se završava. Inače, ova zemlja čini 2% svjetske proizvodnje, a izvoz im je glavna djelatnost. Procjenjuje se kako će ove godine proizvesti između 1,6 i 1,7 miliona tona. U posljednjih pet godina zabilježeno je smanjenje površina pod ovim voćem za oko 13%. Royal Gala najpopularnija je sorta s 45% proizvodnje. 

Izvoz ove voćke se iz Argentine tokom godina sve više smanjuje, a glavni razlog tome je što je fokus proizvodnje usmjeren ka tradicionalnim sortama kao što su Red Delicious i Granny Smith. U 2019. godini iznosila je oko 550.000 tona, od čega je 100.000 tona izvezeno. Što se tiče ove godine, trgovci još uvijek nemaju procjenu.


Tagovi

Berba jabuka Proizvodnja Prinosi Cijene Ekološka jabuka Vremenski uslovi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.