Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alternativna rodnost
  • 03.12.2019. 12:30

I nestručna rezidba izaziva alternativnu rodnost

Alternativnu rodnost voćnih stabala može izazvati mnogo faktora. Nestručna rezidba, nepravilna ishrana, vremenske prilike su samo neki od faktora koji utiču na pojavu alternativne rodnosti.

Foto: Depositphotos/Scruggelgreen
  • 634
  • 109
  • 0

Često ćete čuti amaterske voćare, ali i profesionalne, kako se žale na alternativnu rodnost i pripisuju tu pojavu višim silama. Nedavno sam objavila tekst o kalem gračicama i pročitala u komentarima da je 2020. godina prestupna i da se u takvim godinama voće ne sadi i ne kalemi. Ovim praznovjerjem se pokriva neznanje iz oblasti voćarstva.

Kako uzeti i čuvati voćne kalem grančice?

Nepoznavanje mehanizama koji dovode do alternativne rodnosti je problem koji prati mnogo voćara, posebno amaterskih. Razvoj plodnih grana, uticaj vremenskih prilika, nepravilna ishrana, napad štetočina i pojava biljnih oboljenja utiču na pojavu alternativne rodnosti voćnih stabala.

Kod većine voćnih vrsta razvoj rodnih grančica traje nekoliko godina

Svi smo vidjeli da jedno voćno stablo prerodi i formira mnoštvo sitnih plodova, a sledeće godine ima slabo plodonošenje, formira mali broj plodova ili uopšte ne rodi. Ovo se dešava kod stabala čiji vlasnici ne poznaju osnovne zahvate pomotehnike, tj. ne znaju orezati voćna stabla u svom voćnjaku, dvorištu i ne znaju kako da brinu o svojim stablima.

Kod većine voćnih vrsta razvoj rodnih grančica traje nekoliko godina. Prve godine se iz pupoljka razvija grana na kojoj se formira pupoljak iz koga će se u drugoj godini razviti rodna grana na kojoj se formiraju rodni pupoljci. Tek treće godine se formira cvijet i plod.

Zimska rezidba krušaka: Manje grana - veća snaga voćke

Zbog toga je veoma je važno poznavati način razvoja voćnih stabala i formiranja krošnje, odnosno potrebno je poznavati razvoj grana u krošnji.

Razlozi koji dovode do alternativne rodnosti 

Prilikom rezidbe potrebno je znati prepoznati u kojoj razvojnoj fazi se nalaze grane na stablu. Bez bojazni se mogu ukloniti vodopije, vertikalne grane koje crpe hraniva i neće donijeti rod. Veoma često se nestručnom rezidbom uklanjaju jednogodišnje rodne grane i grane koje su budući nosioci rodnih grana. Na taj način nestručna rezidba uvodi voćna stabla u alternativnu rodnost.

Pojava kad voćno stablo koje je neadekvatno njegovano prerodi, te godine stablo se iscrpi, jer mora da ishrani toliko mnogo plodova i formira mali broj rodnih pupoljaka koji su nosioci roda za sledeću godinu. Zbog toga se vrši prorjeđivanje plodova kako bi potrošnja hraniva i formiranje rodnih pupoljaka bilo svake godine ujednačeno.

Alternativna rodnost jabuke: Zašto je važno prorjeđivanje?

Napad štetočina i pojava oboljenja takođe mogu da utiču na pojavu alternativne rodnosti. Veliki broj štetočina svojim djelovanjem uništava plodove, cvjetove i pupoljke. Isti rezultat imaju i brojne biljne bolesti koje se javljaju na voćnim stablima. Zbog toga je važno da se provodi zaštita voćnih stabala i pri tome dajem prednost svim oblicima zaštite prirodnim sredstvima: od biljnih pripravaka, kompostnih, sode bikarbone, mlijeka, surutke, gline, mikrobioloških preparata i slično.

Prirodni načini zaštite voća od bolesti

Vremenske prilike imaju veliki uticaj na pojavu alternativne rodnosti. Svjedoci smo poslednjih godina koliko se vremenske prilike mjenjaju i kako dolazi do cvjetanja voćnih stabala tokom kasne jeseni zbog uticaja visoke temperature.  Na ovaj način se smanjuje broj rodnih pupoljaka koji će se otvoriti na proljeće i samim tim dolazi do manje rodnosti. Posljedica manje rodnosti je da će stablo na granama formirati veliki broj rodnih pupoljaka  i zbog toga stablo ulazi u ciklus alternativne rodnosti. Jedne godine prerodi, druge nema roda i formira mnogo rodnih pupoljaka, treće godine opet prerodi i formira mali broj rodnih pupoljaka. Tako se stvara ciklus alternativne rodnosti. Pravilnom rezidbom, ishranom stabla i prorjeđivanjem plodova ova pojava se može sanirati i spriječiti alternativna rodnost.

Druga pojava vezana za alternativnu rodnost je kasni proljećni mraz. Svi voćari su se sreli sa posljedicama kasnih mrazeva i propadanjem otvorenih cvjetova, čak i mladih zametnutih plodova. Trebam napomenuti i grad kao pojavu koja može dovesti do propadanja roda, uništavanja rodnih pupoljaka. Tokom zime temperatura može biti ekstremno niska što će dovesti do smrzavanja cvjetnih pupoljaka. Sve to rezultira pojavom alternativne rodnosti.


Tagovi

Alternativna rodnost Rezidba voćki Praznovjerje Prestupna godina Razlozi Štetočine Bolesti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁