Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka
  • 10.09.2021. 12:15

Gorke pjege na jabukama i kako ih spriječiti?

Javljaju se pretežno oko čašice, mada mogu biti rasute po čitavoj površini ploda. Mrke su, plutaste, nekrotične, gorkog ukusa nastalog zbog prisustva magnezija koji preuzima ulogu kalcija u plodu.

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2 (ilustracija)
  • 333
  • 18
  • 0

Za normalan razvoj jednog ploda jabuke, prema literaturi, potrebno je 30 do 50 zdravih, funkcionalnih listova jer je njihov kvalitet direktno povezan sa brojem listova. List je vegetativni organ sa višestrukom ulogom u životu biljke u kome se obavlja sinteza organske materije (fotosinteza), ali i njena razgradnja (disanje), transpiracija, kao i razmjena gasova (SO2 i O2), podsjeća stručnjak za voćarstvo, Zoran Janković.

Funkcionisanje lista direktno zavisi od korelacije sa drugim biljnim dijelovima, kao i od uslova životne sredine. Manja lisna masa u odnosu na optimalnu uslovljava nedovoljno stvaranje organske materije, koja negativno utiče na razvoj cjelokupnog usjeva, a samim tim i plodova. Istovremeno, kada je veća u odnosu na optimalnu utiče na povećanu sintezu organske materije, rast i razvoj biljke i plodova. Povećanjem mase ploda, raste mogućnost pojave gorkih pjega (Bitter pit) uzrokovanih nedostatkom kalcija u plodu.

U većini zemljišta njega ima dovoljno za ishranu voća. To je jedan od najrasprostranjenijih elemenata u prirodi i čini 3,6 odsto zemljine kore. Njegov transport je pasivni proces, a iz tla preko korijenovog sistema kroz ksilem zavisi od inteziteta transpiracije i u normalnim prilikama je intezivan.

Sa druge strane, transport kroz floem je minimalan, tako da novoformirani organi mogu da se opskrbe njegovom količinom samo direktno iz zemljišnog rastvora.

Pored višestruke uloge u metabolizmu usjeva, ima značajnu ulogu u neutralizaciji organskih kiselina, koje nastaju u procesu fotosinteze i kao produkt metabolizma ćelija. Zbog toga se u višegodišnjim vrstama intezivno nakuplja u listovima, uslijed čega mali dio dospjeva u plodove, što predstavlja evolutivni odgovor kojim se biljka održava u životu, objašnjava ovaj stručnjak.

Kako nastaju pjege?

Oksalna kiselina, kao najznačajniji nusproizvod fotosinteze, fitotoksična je i dovodi do nekroze dijelova, odnosno cijelih listova. Kalcij je veže stvarajući so kalcij oksalat koji se u vidu kristalnih druza skladišti u središnjem dijelu lista. Mineralizacijom se povećava čvrstoća ćelija i obezbjeđuje, ponekad, zaštita od sitnih životinja koje se hrane njime.

Prije sadnje voća na jesen uradite analizu tla i pravilno đubrenje

Pjege se javljaju pretežno oko čašice, mada mogu biti rasute po čitavoj površini voćke. Mrke su plutaste, nekrotične, gorkog ukusa nastalog zbog prisustva magnezija koji preuzima ulogu kalcija u plodu.

Problem njihovog javljanja, ali i drugih fizioloških promjena nastalih neposrednim ili posrednim uticajem nedostatka tog elementa postoji dugo koliko i intezivno gajenje jabuke, a može se spriječiti na različite načine.

Kako uticati na ovu pojavu?

Najrašireniju metodu danas predstavlja folijarna prihrana sredstvima na bazi kalcija, kao što su kalcij nitrat (CaNO3), kalcij hlorid (CaCl2) i drugi. Ovim tretmanima se, protivno opšteprihvaćenom mišljenju, ne snabdjevaju plodovi jer njegovi joni teško prolaze kroz pokožicu ploda, već se usvajaju preko lista.

Obezbjeđenjem listova potrebnom količinom kalcija folijarnim tretmanom smanjuje se potreba za pomenutim elementom iz zemljišnog rastvora i povlačenjem iz drugih biljnih organa. Novonastalo lišće mora da ga sadrži u dovoljnoj količini, čija je uloga vezati oksalnu kiselinu i spriječiti štetni uticaj po usjev. Nekroza lišća uslijed njegovog nedostatka uglavnom se javlja na zemljištu izraženije kiselosti.

Teški metali u uslovima povećane kiselosti pristupačniji su biljkama od kalcija koji tada gradi jedinjenja nedostupna za usvajanje korijenom. Smatra se da je njihova toksičnost uslovljena nedostatkom pomenutog elementa.

Parametri koji dovode do gorkih pjega

Faktori spoljnje sredine, kao i agro i pomotehničke mjere koje utiču na povećanje bujnosti i lisne mase pojačavaju mogućnost pojave gorkih pjega kod jabuke. Prekomjerno đubrenje, naročito azotom, neumjereno zalijevanje, kad mu nije vrijeme, pretjerano oštra zimska rezidba, kao i povećan efekat hemijske prorjede plodova, uzrokovaće njihovo javljanje.

Osim folijarnih tretmana tokom vegetacije, poželjno je provođenje orezivanja na zeleno. Uklanjanjem suvišne lisne mase, osim smanjivanja bujnosti stabala, redukuje se i značajna potrošnja kalcija, čime se znatno smanjuje mogućnost pojave gorkih pjega na plodovima, ističe Janković.

Zašto je važna zelena rezidba jabuke

Podsjetimo, zeleno orezivanje u zasadima jabuke u rodu, ima za cilj da ukloni suvišne mladare, uglavnom tzv. vodopije, koje nisu potrebne za formiranje budućeg rodnog stabla, zatim ekonomično iskorištavanje vode i hranjiva iz tla koji se potom usmjeravaju na porast ploda i formiranje rodnih pupoljaka.


Tagovi

Gorke pjege Zelena rezidba jabuke Kalcij Analiza zemljišta


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...