Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glina u voćarstvu
  • 25.02.2022. 07:30

Glina kao osnova za voćarske premaze

Premazi na osnovu gline su jednostavni za pripremu, jeftini, a uz dodatke mogu imati različito zaštitno djelovanje

Foto: Depositphotos/bubutu
  • 203
  • 40
  • 0

Voćari su uvijek u potrazi za kvalitetnim voćarskim voskom. Dobar dio je odustao od kupovine i sami pripremaju premaze za rane na stablima koji nastaju poslije rezidbe ili su rezultat oštećenja.

Premazi na osnovu gline su jednostavni za pripremu, jeftini, a uz dodatke mogu imati različito zaštitno djelovanje. Glina sadrži okside silicijuma i aluminijuma, mnogobrojne elemente u tragovima. Postoje zelena, siva, bijela, žuta, crvena, plava i crna i svaka od njih ima karakteristična svojstva. Najčešće se susrećemo sa zelenom glinom koja sadrži dosta željeza, mangana, bakra, kalijuma, magnezijuma i drugih elemenata. Odlična je za liječenje bolesti kore i rana koje je prethodno potrebno dobro očistiti. Bijela je veoma slabo rastvorljiva u vodi i dobra je za premazivanje rana. Žuta sadrži mnogo sumpora. Osim za prihranu, plava se koristi i za zaštitu biljaka jer ima u sebi mineralne soli.

Njemački premaz

Ovo staro sredstvo je efikasno i još uvijek se koristi. Priprema se od gline, divizme i slame u omjeru 2:1:1 i vode koja se dodaje prema potrebi. Slama se prethodno usitni, a još bolje ako se koristi pljeva od zrna. Sve se dobro miješa dodajući postepeno vodu kako bi dobili gustu pastu.

Biodinamički premaz za vinovu lozu

Ovaj premaz je nastao i prvenstveno je namijenjen za tretiranje reznih rana vinove loze. Zasniva se na receptu Monty Waldina i Vincenta Massona.

Kako liječiti rane na voćnim stablima?

Za njegovu primjenu biće vam neophodna kanta u koju dodajete 1/3 kante svježeg kravljeg stajnjaka (balege), 1/3 kante gline u prahu, tri litra odvara od preslice i pet mililitara eteričnog ulja čajevca. Dobivena količina će vam biti dovoljna za jedan hektar vinograda. Preslica i čajevac imaju antibakterijska i antigljivična svojstva, a glina ima funkciju ljepila. Čaj od preslice je potrebno napraviti dan ranije i ostaviti da se ohladi.

Stajnjak i glina se dobro izmiješaju. Bez obzira na količinu koju pravite, njihov omjer treba da je 1:1. Dodaje se čaj i kapi eteričnog ulja.


Tagovi

Glina Premazi od gline Premazi za voćarstvo Rane od rezidbe Rezidba voća Biodinamički premaz


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.