Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Devet prioriteta
  • 08.04.2022. 17:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Evo što BiH mora uraditi za razvoj maslinarstva i uljarstva

BiH mora izraditi genotipsku kartu, kako bi znali s čime raspolažu i koje autohtone sorte u budućnosti njegovati, promovirati i proizvoditi, jedan je od zaključaka skupa održanog danas u Mostaru

Foto: Vedran Stapić
  • 271
  • 13
  • 0

Na konferencijskom dijelu 23. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru održan je skup pod nazivom "Aktualni trenutak uljarstva i maslinarstva u Bosni i Hercegovini" koji je okupilo vodeće domaće i inozemne predstavnike maslinarske scene te predstavnike akademske i poslovne zajednice.

Događaj, koji je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH u suradnji s Federalnim agromediteranskim zavodom Mostar i Hercegovačkom udrugom uljara i maslinara (HUUM) iznjedrio je više zaključaka s ciljem razvoja maslinarstva u BiH i hercegovačkog maslinovog ulja kao nove zvijezde na svjetskoj uljarskoj sceni.

Prisustvovali brojni predstavnici uljarske scene

Na završnici skupa, zaključke je sažeo i prezentirao Josip Kelemen, izvršni direktor Hrvatske akademije izvrsnosti masline i maslinovog ulja, što su jednoglasno prihvatili svi ostali sudionici. U nastavku možete pročitati svih devet zaključaka konferencije:

  1. Povećati proizvodne i preradbene kapacitete te skratiti rok prerade zbog oksidacije, odnosno mogućnosti smanjivanja kvalitete ekstradjevičanskog ulja. Trenutno je taj rok 56 dana, bilo bi izvrsno da bude 40, kako bi ostvarili bolju kvalitetu.
  2. Izraditi genotipsku kartu, odnosno utvrditi autohtone sortimente u hercegovačkom području kako bi znali s čime raspolažu i koje autohtone sorte u budućnosti njegovati, promovirati i proizvoditi.
  3. Brendirati hercegovačko ulje. Dvomilenijsko autohtono i etički prihvatljivo ulje može biti na neki način obilježje budućeg razvoja.
  4. Poraditi na osposobljavanju i edukaciji sadašnjih i budućih maslinara i uljara.
  5. Poraditi na informiranju i edukaciji potrošača, koji treba znati sljubiti maslinovo ulje, šta traži u sferi kvalitete te ga upoznati s patvorinama.
  6. Raditi posebno na praćenju i podizanju kvalitete ekstradjevičanskih maslinovih ulja, borbi protiv patvorina i suradnji s inspekcijskim tijelima.
  7. Prekograničnu suradnju provoditi na edukaciji, stručnom usavršavanju i tehničko-tehnološkom razvoju.
  8. Raditi na harmonizaciji propisa s pravnom stečevinom Europske unije.
  9. Organizirati grupaciju za maslinarstvo i uljarstvo pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Tagovi

Maslina Maslinarstvo Maslinovo ulje Hercegovačko ulje Mostarski sajam gospodarstva Federalni agromediteranski zavod Udruga maslinara HUUM VTK BiH Josip Kelemen


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁