Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maline
  • 03.01.2021. 14:30

Evo šta je važno znati prilikom sadnje maline

Sadnja remontantnih sorti obavlja se u jesen i tokom zime (kada to vremenski uslovi dozvoljavaju) na rastojanju 2,5-3 m x 0,5 m. Potreban broj sadnica po jednom hektaru iznosi od 6.700 do 8.000.

Foto: Naila Causevic
  • 878
  • 43
  • 0

Sadnja maline po pravilu obavlja se u periodu od oktobra do aprila, po oblačnom vremenu dok način na koji će se to izvršiti zavisi od nivoa pripreme zemljišta. Ukoliko je tlo dobro pripremljeno, sadnja može da ide u brazde. Ipak, ako je parcela lošije pripremljena, kopaju se pojedinačne rupe i u njih se polažu sadnice maline.

Pri podizanju voćnjaka po sistemu žbunova potrebno je prije toga obilježiti sadna mjesta, a ukoliko se primjenjuje sistem pantljika ili špalira to nije potrebno jer se sadi upravo u brazde ili iskopane jamiće na malom rastojanju, navodi stručnjak za voćarstvo, Goran Đorđević.

Kad je najbolji trenutak za sadnju maline?

Brazde se najčešće otvaraju plugom koji je vučen malim traktorom, a jame se kopaju motikom. Ako je zemlja prethodno dobro pripremljena, dovoljno je da njihova dubina bude 10 do 15 cm a jame dimenzija 20x20x15 cm.

Vrijeme sadnja zavisi od osobine sorte

Od pravilnog izbora vremena sadnje uveliko zavisi prijem i razvoj posađenih sadnica maline. Optimalni rok zavisi od osobine sorte, načina razmnožavanja i ekoloških uslova datog područja. U principu, malina se može saditi u jesen od završetka vegetacije pa sve do proljeća pred njen početak.

Sorte crvene maline koje se razmnožavaju izdancima bolje je saditi u jesen ili u toku zime kada to vremenske prilike dozvoljavaju, nego u proljeće. Ukoliko se to obavlja na jesen, sadnice se do proljeća prime i korijen se dobrim dijelom obnovi pa se sa početkom novog ciklusa počinju normalno razvijati dok je kod proljećne sadnje, a posebno u područjima i godinama kada u tom periodu nema dovoljno padavina, znatno slabiji prijem i razvoj, objašnjava ovaj stručnjak.

U toplijim i suvljim područjima, kao i na lakšim propustljivim tlima, od posebnog značaja je obaviti jesenju sadnju. U vlažnijim regijama, na težim zemljištima ili u zasadima sa sistemom za navodnjavanje može se postići dobar prijem i razvoj sadnica i kada se sadi na proljeće. Kasna proljećna sadnja višestruko je nepovoljna zato što se u to vrijeme počinju intenzivno razvijati pupoljci na korijenu i podzemnom dijelu stabla.

Zašto su priprema zemljišta i kvalitetne sadnice najvažniji preduslov u sadnji voća?

Na taj način, pored lošijeg prijema razvija se i znatno manji broj izdanaka u prvoj i u narednim godinama, zbog čega se kasnije postiže ulazak u punu rodnost.

Kako saditi remontantne sorte?

Sadnja maline iz kontejnerskih sadnica dobijenih kulturom tkiva može se obaviti do početka maja. Takve sadnice u kontejnerima (alveolama dimenzija 4x4 cm), visine su oko 10-15 cm i imaju tri do četiri lista. Nastavljaju rast neposredno po sadnji i ne smiju biti izložene niskim temperaturama.

Sadnja remontantnih sorti obavlja se u jesen i tokom zime (kada to vremenski uslovi dozvoljavaju) na rastojanju 2,5-3 m x 0,5 m. Potreban broj sadnica po jednom hektaru iznosi od 6.700 do 8.000, nagovještava Đorđević.


Tagovi

Sadnja maline Brazde Jamići Izdanci Vrijeme sadnje Kontejnerske sadnice Remontantne sorte


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...