Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podizanje voćnjaka
  • 02.12.2020. 14:30

Zašto su priprema zemljišta i kvalitetne sadnice najvažniji preduslov u sadnji voća?

Savjet, ako se ozbiljnije kreće u podizanje zasada, jeste da se najprije uradi analiza zemljišta, a zatim đubrenje. Na prvom mjestu bitno je da sadnica nije oštećena, da korijen ima dosta žilica, a pokazatelj kvaliteta su i takozvane prevremene grančice.

Foto: Julijana El Omari
  • 160
  • 138
  • 0

Jesen je period kada se podižu novi zasadi voća. Stručnjaci kažu da je tada najbolje posaditi novu biljku jer se zbog dovoljno vlage u tlu bolje razvija korjenov sistem. Ipak, ukoliko nema dovoljno vlažnosti, savjet je sačekati povoljnije uslove. Druga važna stavka je izbor kvalitetnog sadnog materijala.

Prije svega, potrebne preventivne mjere

Porast interesovanja za određenu vrstu uglavnom zavisi od tržišta, odnosno, šta od voća u toj ili prethodnoj godini ima dobru cijenu, kaže Srđan Stanojlović, stručni saradnik poljoprivredne službe.

Prije sadnje voća na jesen uradite analizu tla i pravilno đubrenje

"Nas pozivaju da damo savjet za one vrste koje imaju dobru cijenu. Interesovanje za malinu i kupinu je tako od godine do godine, u zavisnosti kakav je bio otkup. Za šljivu ima stalno interesovnja, a drago nam je i da se podižu novi zasadi vinograda. Savjet za one koji žele da podignu zasad jabučastog voća je da se jave na vrijeme kako bi se spriječila pojava bakteriozne plamenjače, a to je mijenjanjem tehnologije uzgoja", navodi Stanojlović i naglašava da svi oni koji žele gajiti jabuku, krušku ili dunju, treba da se jave prije podizanja zasada, da dobiju preporuke šta preventivno uraditi, a ne kada voćnjaci počnu propadati.

Najveća potražnja za sadnicama šljive

Velika potražnja vlada i dalje za sadnicama šljive. Najviše se uzgajaju tri sortimenta - stanley, čačanska rodna i čačanska ljepotica, a razlog je ne samo potražnja nego to što su se ove sorte u potpunosti adaptirale na postojeće agroekološke uslove. 

Posadio sam voćku – šta sad da radim?

Sadni materijal mora biti kvalitetan bez obzira da li se podiže voćnjak ili se kupuje za dvorište. Pored šljive, dosta su zastupljene i sadnice trešnje, marele, kajsije, badema, ali i jabuke, kruške i mušmule.

Sadnja voća u jesen ali i u proljeće 

Stara narodna izreka kaže da je bolje u novembru nego u decembru zasaditi voće, ali stručnjaci napominju da ni do aprila nije kasno. Ipak, savjet je da ako se ozbiljnije kreće u podizanje zasada, najprije treba uraditi analizu tla, zatim slijedi đubrenje. Budući voćari treba da znaju da su neki tipovi zemljišta do dubine od oko 30 do 40 centimetara nepropusni pa se mora odraditi i podrivanje. Potom ide duboko oranje i fina priprema tla.

Sadnja trešnje: Pazite na međusobno oprašivanje sorti!

Savjet za one koji bi da u dvorištu posade voćku je da prvo iskopaju jamu dubine 50 cm i 60 do 70 cm široku. Kada se postavi sadnica u nju, korjen treba prekriti sitnom zemljom, pođubriti stajnjakom i dodati NPK. Potom je treba zaliti i velika je vjerovatnoća da će se primiti. Često je i dilema koju sortu odabrati, a preporuka je da se posade dvije ili tri različite sorte koje imaju različito vrijeme zrenja.

Pokazatelj kvaliteta - prevremene grančice

Na prvom mjestu bitno je da mladica nije oštećena, da korijen ima dosta žilica, a pokazatelj kvaliteta su i takozvane prijevremene grančice. To znači kada se kupi da već posjeduje pet do osam grančica. U tom slučaju ima dobar porast u prvoj godini.


Tagovi

Sadnja voća Podrivanje Podizanje zasada Jabučasto voće Bakteriozna plamenjača Tehnologija uzgoja Prevremene grančice


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.