Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crvene narandže
  • 06.01.2020. 08:00
  • Italija

Digitalnom naljepnicom protiv krivotvorenja sicilijske crvene narandže

Talijani su osmislili projekt čiji je cilj spriječiti prečesto lažno etiketiranje crvenih narandži sa Sicilije koje su zaštićene geografskom oznakom porijekla.

Foto: Pixabay/ willywonka070
  • 147
  • 6
  • 0

Zbog sve većeg krivotvorenja i lažnog etiketiranja crvenih narandži sa Sicilije, a koje su zaštićene geografskom oznakom porijekla (PGI), talijanski Konzorcij i kompanija AmlavivA osmislili su projekt čiji je cilj ojačati zaštitu ovoga agruma.

Naime, razvili su projekt Rouge koji za cilj ima zaštititi ne samo proizvođače već i oznaku Made in Italy. Kompanija pruža platformu sljedivosti koja radi s Blockchain tehnologijom, sustavom kojega je već testirala za praćenje proizvodnje u lancu opskrbe vina.

Uz pomoć digitalne naljepnice NFC koja je stavljena na sanduk ili kutiju sa narandžama i povezana s aplikacijom, može se pratiti proizvod, ali i doznati kada je ubrana, metode čuvanja ili distribucija. Ukratko, kako je objasnila AmlavivA, NFC oznaka obuhvaća njihovu cjelokupnu povijest.

Digitalni žig za narandže, kontroliran od polja do stola

"Ako teret krene cestovnim putem, a zatim završi na brodu ili avionu, moći ćemo detaljno znati svaki korak tranzicije, uključjući uvjete u kojima se obavlja prijevoz. To je poput posjedovanja putovnice samo što je u ovom slučaju posjeduje kutija u kojoj se nalaze narandže", kaže Elena Albertini, članica Konzorcija.

Zbog feta sira idu pred Sud Evropske unije

Inače, Italija je vodeći proizvođač ovog proizvoda s oznakom zaštićenog geografskog porijekla u Evropi. Točnije, više od 50% crvenih narandži iz Italije potječu sa Sicilije. U 2018. godini otprilike milion tona od ukupno 1.622.000 tona stiglo je s najvećeg otoka Sredozemlja, navodi Food navigator.

Međutim, posljednjih godina trgovina krivotvorenim proizvodima eksponencijalno raste, a prijevara s ovim agrumom predstavlja štetu potrošačima koji su mislili da su kupili određeni proizvod i gubitak za proizvođače na Siciliji koji su nedavno počeli izvoziti u Kinu. Tako je posljednjih par mjeseci zaplijenjeno puno lažno označenog ovog voća koje je zapravo došlo iz Južne Afrike

EU presudila: Njemačke kompanije smiju koristiti izraz "aceto balsamico"

Certifikat PGI (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) jamči da se ovo voće uzgaja na Siciliji.  

Postoje tri sorte s ovakom oznakom izvornosti, a to su Moro, Tarot i Sanguinello.

  • Moro je narandža čiji plodovi prvi sazriju, većinom ih ima od decembra pa do marta. Kora joj je nešto tamnije boje kao i sok koji je slatko-kiselog okusa.
  • Tarot ima nešto krupnije plodove, a kora mu je žuto-narandžasta. Može se jesti od sredine decembra do sredine maja.
  • Zadnja koja sazrijeva je Sanguinello. Plodovi su dužeg ili kuglastog oblika, a kora je "intenzivno narandžaste boje" i crvenih nijansi. Sok je vrlo sočan i sladak. 

Tagovi

Crvena narandža Sicilija Italija Oznaka geografskog porijekla Nova tehnologija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.