Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Feta sir
  • 29.11.2019. 10:00

Zbog feta sira idu pred Sud Evropske unije

Službenu opomenu zbog izravne povrede zaštite oznake izvornosti, Danaskoj je Evropska komisija uputila još 2018. Reakcija je izostala i slijedi sudski postupak.

Foto: Depositphotos/Belish
  • 407
  • 23
  • 0

Evropska je komisija tužila Dansku zbog feta sira. Naime, kako su objavili u srijedu, odlučili su se za postupak pred Sudom Evropske unije jer ta zemlja nije ispunila svoje obveze na temelju prava EU-a o sustavima kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Premda je Komisija još u januaru 2018. poslala Danskoj službenu opomenu te upozorila da tamošnji proizvođači ne mogu proizvoditi i izvoziti sir pod oznakom "Feta", izostale su odgovarajuće mjere kojim bi se to spriječilo.

Kako su pojasnili, društva sa sjedištem u Danskoj proizvode i izvoze u treće zemlje bijeli sir označen kao "Feta”. "Feta” je, pak, na razini Evropske unije od 2002. registrirana i zaštićena oznakom izvornosti (ZOI) i kao takva može se proizvoditi samo u Grčkoj u skladu sa specifikacijama proizvoda.

Feta sir su jeli Homer i Aleksandar Veliki, a okus može zahvaliti 6.000 različitih vrsta biljaka

"Smatramo da je ta praksa izravna povreda zaštite koja se pruža registracijom zaštićene oznake izvornosti (ZOI) i da danska tijela tu praksu nisu ni spriječila ni zaustavila. Danska time krši i Uredbu o sustavima kvalitete i načelo lojalne suradnje između Unije i država članica (članak 4. stavak 3. Ugovora o Evropskoj uniji). Takvim postupanjem ne krši samo postojeće pravo EU-a, nego i vjerojatno dovodi u pitanje tekuće pregovore između Evropske unije i trećih zemalja o sklapanju bilateralnih sporazuma kojima se osigurava zaštita evropskih oznaka izvornosti i promicanje kvalitetnih proizvoda izvan EU-a", priopćila je Evropska komisija. 

Povijesni sporazum: 100 EU proizvoda sa oznakom geografskog porijekla zaštićeno u Kini

Inače, Uredba EU-a o sustavima kvalitete primjenjuje se na nazive registrirane kao zaštićene oznake izvornosti (ZOI), zaštićene oznake zemljopisnog porijekla (ZOZP) ili zajamčeno tradicionalni specijaliteti (ZTS). Nazivi proizvoda registrirani kao ZOI oni su koji su u najvećoj mjeri povezani sa zemljopisnim mjestom proizvodnje. 

EU štiti registrirane nazive od nekoliko vrsta zloupotrebe, uključujući izravnu ili neizravnu komercijalnu upotrebu registriranog naziva za proizvode koji su usporedivi s onima registriranima pod tim nazivom ili upotrebu u svrhu iskorištavanja ugleda određenog naziva.

Točnije, pojašnjavaju, u članku 13. Uredbe o sustavima kvalitete opisuje se nezakonita upotreba registriranih naziva te utvrđuje da je dužnost država članica spriječiti ili zaustaviti takvu nezakonitu upotrebu registriranih naziva koji se proizvode ili stavljaju na tržište na njihovu državnom području.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Europska komisija Feta sir Zaštićena oznaka Tužba


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.