Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aceto balsamico
  • 06.12.2019. 17:00

EU presudila: Njemačke kompanije smiju koristiti izraz "aceto balsamico"

Konzorcij za balzamični ocat iz Modene tužio je tvrtku Balema pod pretpostavkom da je prekršila uporabu oznake zemljopisnog porijekla Aceto balsamico di Modena, koji je u registru zaštićenih oznaka od 2009. godine i može biti samo od proizvođača iz Modene i regije Emilia-Romagna.

Foto: Pixabay/HartyNZ
  • 248
  • 13
  • 0

Talijanskim proizvođačima balzamičnog octa (aceto balsamico) zasmetalo je što su na najvišem sudu EU izgubili pravnu bitku kako bi spriječili njemačku tvrtku da koristi nazive "aceto" ili "aceto balsamico" za prodaju svojih proizvoda od octa.

Konzorcij za balzamični ocat iz Modene tužio je tvrtku Balema pod pretpostavkom da je prekršila uporabu oznake zemljopisnog porijekla Aceto balsamico di Modena, koji je u registru zaštićenih oznaka od 2009. godine i može biti samo od proizvođača iz Modene i regije Emilia-Romagna, navodi Guardian

Deutscher balsamico nije što i Aceto balsamico di Modena

Njemačka tvrtka sa sjedištem u Badenu označavala je svoje proizvode terminima "balsamico" i "Deutscher balsamico".

Ali suci na sudu Evropske unije (CJEU) presudili su u srijedu da zaštićeni naziv aceto balsamico di Modena "ne obuhvaća upotrebu pojedinih negeografskih izraza". Sud je utvrdio da je naziv aceto uobičajeno i da je balsamico pridjev koji se obično koristi kao referenca na ocat gorko-slatkog okusa. Stoga, iako zaštitnu oznaku Aceto balsamico di Modena mogu koristiti samo proizvođači na određenom zemljopisnom području, ne postoje takva ograničenja samo na aceto balsamico.

Mariangela Grosoli, predsjednica Konzorcija za zaštitu balzamičnog octa iz Modene, izjavila je: "Smatramo da je ova odluka potpuno nepravedna. Realnost je da mnoge evropske zemlje dijelom željele prisvojiti svjetski uspjeh koji je postigao balzamični ocat iz Modene koji je jedini ocat slatko-kiselog okusa, za što koristi izraz balzamični i pripisuje vremenu mnogo stoljeća prije dinastije Este koja je smatrala da je taj ocat ljekovit."

Pravna bitka vukla se godinama, a tvrtka Balema je apelirala na njemački Savezni sud pravde da razjasni da li se oznaka Modene odnosi i na negeografske izraze. Njemački sud je tada slučaj proslijedio CJEU-u.

Boca balzamičnog octa može koštati do 300 eura

Kada je riječ o balzamičnom octu, postoje dvije geografski zaštićene oznake: tradicionalni Aceto balsamico di Modena te tradicionalni Aceto balsamico Reggio Emilia. Tradicionalne metode koriste redukciju prešanih sorti grožđa, uključujući trebbiano, sangiovese i lambrusco, a dobiveni gusti sirup, zvan mosto cotto, star je najmanje 12 godina, ponekad i više od 100, u bačvama od višnje, kestena ili barrique bačvama. Boca ovakvog octa može koštati i do 300 eura.

Jeftinija verzija balzamičnog octa iz Modene miješa se s do 80% vinskog octa i čuva u drvenim posudama najmanje 60 dana.


Tagovi

Aceto balsamico Italija Njemačka Presuda Modena Oznaka geografskog porijekla


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.