Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oboljenje jabuke
  • 12.02.2019. 16:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Gradiška

Čađavu krastavost jabuke u 2018. pratili na području Gradiške

Praćenje se vršilo sakupljanjem prezimjelih listova jabuke (sorta Ajdared) na dva lokaliteta Trebovljani i Jelići.

Foto: Bigstockphoto/Steidi
  • 206
  • 15
  • 0

Tokom prošle godine na području Gradiške se pratila pojava bolesti Čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova (Venturia inaequalis). Praćenje se vršilo sakupljanjem prezimjelih listova jabuke (sorta Ajdared) na dva lokaliteta Trebovljani i Jelići, piše Savjetodavna Srpske. U periodu od februara do juna, jednom nedeljno uzorkuje se lišće iz voćnjaka. Lišće treba sakupljati ispod više stabala, sa površine lisne stelje sa simptomima čađave pjegavosti ili lišće koje ima karakterističnu sivkasto-srebrnu površinu.

Laboratorijskim pregledom prezimjelog lišća jabuke utvrđuje se prisustvo askospora Venturia inaequalis u pseudotecijama. Praćenjem dozrelosti pseudotecija sa prezimjelog lišća i prisustva askospora u njima, saznajemo kada su askospore spremne da izvrše primarne zaraze i koliko traje period primarne infekcije. Na osnovu ovih rezultata možemo spremno dočekati momenat tretiranja.

Drugi način praćenja i utvrđivanja pojave spora Venturia inaequalis vrši se putem volumetrijskog hvatača spora (Burkard). Pomoću burkarda se registruje oslobađanje askospora u prirodi. Na aktivnom dijelu burkarda (bubanj) nalazi se plastična traka koja je premazana posebnim ljepljivim smjesama. Bubanj se pokreće pomoću satnog mehanizma, a na ljepljivu traku se lijepi sadržaj iz usisanog vazduha. Sedmodnevnim pregledom materijala sa hvatača spora, registrovane su oslobođene askospore u prirodi.

U grafikonu kojega možete preuzeti ispod teksta su prikazani rezultati praćenja tj. postotak ispražnjenosti pseudotecija (Venturia inaequalis) u periodu od aprila do juna mjeseca 2018. godine. Iz grafikona je vidljivo kako je najveći postotak ispražnjenosti pseudotecija sredinom juna. 

Podsjetimo, promjena klimatskih uslova, toplije zime, kišovita proljeća, gusti savremeni zasadi pogoduju širenju čađave krastavosti jabuke. Ostvarena infekcija dovodi do umanjenog kvaliteta i tržišne vrijednosti plodova, umanjuje se prinos, a plodovi na čuvanju propadaju. Bolest će rijetko dovesti do propadanja stabla, ali su umanjeni produktivnost i vitalna snaga stabla. Pojavi infekcije pogoduje temperatura oko 20ºC i povećana vlažnost vazduha. Tokom suvog i toplog ljeta infekcije znaju izostati. Gljivica je policiklična što znači da će u povoljnim uslovima formirati više generacija tokom sezone i ostvariti zaraze tokom vegetacije. Različite sorte jabuke pokazuju i različitu otpornost na ovu gljivicu.

Kako suzbiti čađavu krastavost jabuke?

Ukoliko se simptomi oboljenja jave na jednom stablu potrebno je cijeli zasad tretirati i liječiti, jer se gljivica lako širi sa stabla na stablo. Treba znati da dobro odnjegovana stabla rjeđe stradaju od ove bolesti.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Oboljenja jabuke Čađava pjegavost Krastavost plodova Jabuka Venturia inaequalis


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.