• Uzgoj brusnice
  • 10.03.2019. 18:00

Brusnice možete uzgajati i u svojoj bašti

Prva stvar koju treba da odredite jeste pH zemljišta u vašoj bašti. Brusnice su iz familije Ericaceae, što znači da je za njih najpovoljnije da pH bude manja od pet.

Foto: Pixabay/sayyyna
  • 467
  • 86
  • 0

Uzgoj brusnica može da bude veoma isplativa ideja čak i uslovima koje već imate. Ipak, bolji rezultati se dobijaju ako definišete prave uslove proizvodnje.

Kakva je biljka brusnica ?

Brusnica  (Vaccinium macrocarpon, lat.) je drvenasta, višegodišnja žbunasta biljka, niskog rasta. Porijeklom je iz umjerenog klimatskog područja Istočne obale središnjeg dijela Sjedinjenih Američkih Država i od južne Kanade na sjeveru pa sve do lanca Apalačkih planina na jugu.

Brusnice se u tim krajevima beru u vodi, protivno popularnom mišljenju da zapravo cvjetaju kada se uzgajaju na suvom.

Biljke rastu u visinu od 30 cm do 1,8 metara, sa tamno zelenim sjajnim lišćem u toku faze rasta i crvenkasto - smeđe boje u fazi mirovanja. Grm brusnice razvija i kratke vertikalne grane, pri tom formirajući cvjetne pupoljke na žbunu. Iz ovih kratkih grana formiraju se plodovi brusnice.

Da li brusnica može da se uzgaja kod kuće ?

Brusnice koje se uzgajaju za komercijalne namjene, uzgajaju se u močvarama koje su se prirodno razvile iz glacijalnog povlačenja (otapanje lednika). Povlačenjem su se razvile rupe koje su se vremenom napunile vodom i organskim otpadom koji je nastao truljenjem zemljišta.

Kao što je već navedeno, brusnice mogu da uspijevaju i na suvom zemljištu, pod uslovom da je ispunjeno nekoliko zahtjeva, navodi Gardeningknowhow.

Da, možete da ih uzgajate i u svojoj bašti. Prva stvar koju treba da odredite jeste pH vrijednost zemljišta u vašoj bašti. Brusnice su iz familije Ericaceae, što znači da je za njih najpovoljnije da pH bude manja od pet.

Trikovi za uspješan uzgoj ribiza!

Drugi važan faktor koji bi trebalo da imate na umu je navodnjavanje. Ako koristite jako alkalnu vodu, to će uticati na pH vrijednost zemljišta i može da bude neodgovarajuće za biljke.

I posljednji zahtjev koji treba da bude ispunjen je da odredite kakva je klima u vašem podneblju. Brusnice vole hladnije vrijeme, kako bi se kod njih aktivirala faza mirovanja. Ovo podrazumijeva period od oko približno tri mjeseca, sa temperaturama od 0 do 7°C.

Kako rastu brusnice

Kada ispunite sve navedene kriterije, vrijeme je da krenete da se brinete o brusnici. Ne preporučuje se uzgoj biljaka iz sjemena pa sadnicu možete da nabavite od drugih uzgajivača ili čak i putem interneta.

Da biste sebi olakšali posao, nabavite sadnice koje imaju razvijen korjenov sistem, prečnika najčešće 2,5 cm. Zasadite jednu sadnicu brusnice na svaki kvadratni metar. Nije potrebno da  se odmah krene sa đubrenjem.

Sadnice zasadite nakon posljednjeg velikog mraza u proljeće, u skladu sa područjem gdje ćete saditi brusnice. Zalivajte biljke na dnevnom nivou prvih nekoliko sedmica, sve dok se sadnice dobro ne ukorjene. Nakon toga, možete da ih zalivate svakih par dana ili ih uzgajajte na vlažnom, ali ne i na natopljenom zemljištu.

Đubrite na svakih tri do četiri sedmice sa đubrivom koje sporo oslobađa aktivnu materiju u zemljište i redovno održavajte ravnotežu sa tečnim đubrivom.

Ako je potrebno, ručno uklanjajte korove. Zaštitite grm brusnice od eventualnih oštećenja koja se mogu javiti u zimskom periodu. Najjednostavnije je da to uradite pomoću debelog sloja malča, poput borovih grana na primjer. Snijeg koji se zadržava na biljkama takođe može da bude dobar zaštitnik.

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Plodovi brusnice mogu da se pojave godinu dana nakon sadnje, ali je verovatnije da će se pojaviti nakon dvije godine, u zavisnosti od broja oprašivača koji će posjetiti vaše brusnice.


Izvori

Gardening know how


Tagovi

Uzgoj brusnice Sadnice Zemljište Proizvodnja voća Drvenasta višegodišnja biljka


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi