Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita breskve i nektarine
  • 13.05.2021. 12:00

Breskve i nektarine su podložne napadima štetočina, tretirajte zasade

U pojedinim regionima započelo je piljenje larvi prve generacije breskvinog smotavca dok se u ostalim krajevima ovaj biološki proces očekuje u narednim danima.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 138
  • 124
  • 0

Proizvodni zasadi breskvi i nektarina se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim periodima razvoja voćke - od faze opadanje plodova poslije cvjetanja pa do razdoblja drugog opadanja plodova, izvještava PIS.

Na većini područja u toku je polaganje jaja prve generacije breskvinog smotavca (Cydia molesta). U pojedinim regionima započelo je piljenje larvi prve generacije pomenute štetočine dok se u ostalim krajevima ovaj biološki proces očekuje u narednim danima.

Breskvin smotavac: Praćenje pomoću suma temperatura i suzbijanje

Podsjetimo, smotavac breskve godišnje ima tri do četiri generacije i osim pomenute voćne vrste, često napada i jabuku zbog sličnih bioloških osobina poput jabukinog smotavca. Kao metoda za praćenje te štetočine preporučuje se suma efektivnih temperatura, ali je za monitoring brojnosti bolje korištenje feromonskih klopki

U cilju sprječavanja ubušivanja larvi ovog štetnog insekta u mladare i plodove, voćarima se savjetuje primjena insekticida na bazi aktivne materije deltametrina u koncentraciji 0,05 odsto.

Istim sredstvima suzbijte i vaši

U pojedinim zasadima pomenutih voćaka, registruje se i prisustvo lisnih vaši (Aphididae). Preporuka je da se pregledaju voćnjaci i ukoliko se registruje zastupljenost ovih insekata, primjene hemijske mjere zaštite. Navedeni insekticid za breskvinog smotavca djelovaće i na vaši.

Primjenite ove prirodne preparate u borbi protiv lisnih vaši

Lisne vaši imaju više generacija u toku godine. Na stablima se pojavljuju odmah nakon cvjetanja kada, vrlo brzo, dolazi do uvrtanja listova ka unutra, prema glavnoj žili. List posvijetli, a plodovi opadaju jer larve sisaju sokove iz tkiva, zbog čega peteljke ne mogu da drže plod. Izlučuju mednu rosu koja privlači mrave i čim vidite njih na drveću znajte da su tu prisutni i ovi štetni insekti.

Nestabilne vremenske prilike stvaraju povoljne uslove za infekciju lisne mase gljivom prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila). U početnim fazama razvoja plodovi su osjetljivi na zarazu patogenom koji uzrokuje pepelnicu breskve (Sphaerotheca pannosa var. persicae).

Za zaštitu od pomenutih štetnika, proizvođačima se preporučuje primjena kombinacije fungicida na bazi kaptana i tebukonazola u dozi od 0,75 litra po jednom hektaru.


Tagovi

Breskvin smotavac Zaštita voća Lisne vaši Šupljikavost lišća Koštičavo voće Feromonske klopke


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]