Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Zaštita bilja
  • 04.08.2018. 08:00

Breskvin smotavac: Praćenje pomoću suma temperatura i suzbijanje

Breskvin smotavac godišnje ima 3-4 generacije i osim breskve često napada i jabuku zbog sličnih bioloških osobina kao i jabukin smotavac. Kao metoda za praćenje te štetočine preporučuje se suma efektivnih temperatura, ali je praćenje brojnosti bolje korištenje feromonskih klopki. Suzbija se insekticidima.

Foto: PIS Vojvodina
  • 429
  • 23
  • 0

Breskvin smotavac (Cydia molesta) ima 3-4 generacije godišnje, objašnjava savjetodavka Žaklina Mladenović. Ciklus  razvoja i biološke karakteristike breskvinog smotavca vrlo su slični jabukinom smotavcu. Breskvin smotavac prezimljava kao odrasla gusjenica u kokonu pod korom stabla.

Polaganje jaja na naličju vršnih listova breskve

Prva imaga pojavljaju se tokom aprila i početkom maja. Ženka polaže jaja pojedinačno na naličju vršnih listova ili vrhova mladica, odakle se ispiljene gusjenice kreću niz mladicu i ubušuju praveći hodnik kroz sredinu mladice i izbacujući crvotočinu. Jedna gusjenica može oštetiti nekoliko mladica.

Breskvin smotavac često prelijeće i na jabuku

Let leptira II generacije počinje krajem juna, a gusjenice te generacije mogu oštetiti i plodove, gdje se osim crvotočine javlja i smola. Let leptira je razvučen i generacije se prepliću, a razvitak štetočine je kraći u odnosu na razvoj jabukinog smotavca. Kod nas nije rijedak slučaj da se zasadi breskve nalaze blizu jabučnjaka. Takođe, berba breskve se odvija prije berbe jabuke. Zbog toga breskvin smotavac često prelijeće i u zasade jabuka gdje takođe, pravi štete, ubušujući se u plodove jabuke. Hodnici u kojima se razvija breskvin smotavac se od hodnika jabučnog smotavca razlikuju po tome što ne ide do sjemenki.

Praćenje breskvinog smotavca

Praćenje breskvinog smotavca se obavlja preko sume efektivnih temperatutra. Donji prag razvoja je 7,2°C, a gornji prag 32,2°C. Početak sabiranja temperatura, kod pojedinih sistema praćenja je 1. januara, a kod nekih sabiranje efektivnih temperatura (ET) počinje kada se na feromonima registriraju prvi leptiri. Na ovim područjima ne postoji metoda koja je naučno provjerena i potvrđena. Međutim, pri vrijednosti sume efektivnih temperatura od 160, se na na osnovu višegodišnjeg iskustva, upozorava na početak leta leptira prve generacije. Pri vrijednosti sume ET od 295 ispiljeno je 20% larvi, a pri 825 je ispiljeno 20% larvi druge generacije.

Praćenje brojnosti breskvinog smotavca korištenjem feromonskih klopki

Za praćenje brojnosti preporučljiva upotreba feromonskih klopki

Kod sistema praćenja gdje sabiranje efektivnih temperatura počinje od prvog ulova leptira na feromonskim klopkama, polaganje jaja počinje pri 27,8, a pri 105 -111 počinje piljenje jaja. Za razvoj jedne generacije od jajeta do jajeta potrebna je suma od 535. Suma efektivnih temperatura je ista ili veoma slična na širem području. Međutim, one samo pokazuju u kojoj fazi razvoja je štetočina, ali ne i kolika je brojnost u voćnjaku. Za praćenje brojnosti se preporučuje upotreba feromonskih klopki. Prag štetnosti za različit tip feromonskih klopki treba provjeriti kod proizvođača.

U toku piljenje larvi III. generacije breskvinog smotavca

Trenutno je u toku piljenje larvi treće generacije breskvinog smotavca. Radi sprječavanja ubušivanja larvi u plodove preporučuje se primjena insekticida Decis 2,5 EC (a.m deltametrin) 0,05% sa karencom od 14 dana, a takođe se može koristiti i insekticid Exirel (a.m. cijantraniliprol) 0,075 - 0,1% s karencom od 7 dana.


Tagovi

Breskvin smotavac Cydia molesta Praćenje Suzbijanje Razvojne faze Feromonske klopke


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.