Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jagoda
  • 11.06.2021. 16:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Branje jagoda nije lako, ali mnogima je dodatni izvor prihoda, a i voćari su zadovoljni

U ovom kraju naše zemlje berba jagoda je u punom jeku. Tom proizvodnjom bavi se oko 20 poljoprivrednih proizvođača, na prosječnim površinama od po dva dunuma zemljišta.

Foto: Ana Marić
  • 424
  • 16
  • 0

Ove tople dane uzgajivači jagoda sa područja Potkozarja koriste kako bi obavili berbu plodova te voćne vrste. Kako kažu neki od njih, zadovoljni su ostvarenim prinosima, a nije im nedostajalo ni radne snage kako bi pomenutu operaciju mogli sprovesti do kraja jer je u posljednje vrijeme teže pronaći berače nego imati plasman na tržištu ili kupce. 

Kako navodi RTRS, tamošnji proizvođači, uz obezbjeđenu hranu, piće i prevoz do zasada, daju i dnevnicu koja se kreće u prosjeku od 50 do 70 KM i da su zastupljeni razni profili radnika - od učenika pa sve do penzionera. Svako radi koliko može pa u skladu s tim je i zarada. 

Za srednjoškolce to može biti dobar način da zarade za džeparac ili da doprinesu kućnom budžetu, a za one malo starije svakako dodatni izvor prihoda. A iako branje jagoda nije lak posao, na brzini i spretnosti obavljanja posla, mogu biti primjer onim mlađim. 

"Ovo svakako jeste jedan vid dodatne zarade, ali nije jedini razlog zbog kojeg to radim nego da budem na čistom vazduhu i u prirodi", kaže penzionerka, Prijedorčanka Mira Ivković.

Prosječni prinos - dvije tone po dunumu

U ovom kraju naše zemlje berba navedene voćke je u punom jeku. Tom proizvodnjom bavi se oko 20 poljoprivrednih proizvođača, na prosječnim površinama od po dva dunuma zemljišta i ostvaruju nešto manje od dvije tone po jednom dunumu. 

Jagode uzgojene na području Prijedora su organske, bez upotrebe pesticida kod zaštite usjeva, a mogu se jesti odmah na parceli. 

U planu je i intenziviranje zasada, čemu će u velikoj mjeri doprinjeti i finansijska podrška poljoprivredne zadruge "Kooperativa Prijedor". 

"Mogu se dobiti povoljna sredstva za podizanje novih jagodnjaka i kooperanti koji su uključeni u tu vrstu odnosa, imaju finansiranje od strane države i od strane projekta, u visini od 60 odsto. Tako da im je za toliko jeftinije u odnosu na ukupan iznos koji bi trebali platiti", naveo je voćar i član "Kooperativa Prijedor", Dalibor Јović.

Do kraja ovogodišnje sezone ostalo je još tri nedjelje. Domaće i svježe jagode mogu se naći u lokalnim marketima dok se jedan dio koristi i u prerađivačkoj industriji.

Jagode spremne za berbu - otkupna cijena i ove godine 3,5 KM?

Kako smo nedavno pisali, za razliku od ostalih vrsta voća, ali i povrća, koje u ovoj sezoni imaju nešto veću otkupnu cijenu, kod jagode to nije slučaj. Proizvođači su bili složni da ona bude na nivou prošlogodišnje te po kilogramu iznosi 3,50 KM za plodove prve klase, a oni iz druge koštaju 2,20 KM.

Ovi trendovi mogli bi se odraziti i iduće godine na cijenu koštanja navedene voćne vrste za jedan kilogram jer su poljoprivrednici dio ovogodišnjeg uroda obezbjedili u izvjesnoj mjeri iz prošlosezonskih nasada.


Tagovi

Berba jagoda Uzgajivači jagode Domaće jagode Organske jagode Berači Otkupna cijena Izvor prihoda Kooperanti Prošlosezonski nasadi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]