Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje voća
  • 12.09.2019. 11:00

Bolesti jabuke i kruške u skladištu - kako ih spriječiti i liječiti

Karakteristični simptomi na plodovima ispoljavaju se u vidu pojave plijesni ili truleži, zaraženo tkivo postaje mekano na dodir, smeđe je do crne boje, plodovi gube tržišnu vrijednost i praktično postaju neupotrebljivi.

Foto: Pixabay/Marcus61
  • 323
  • 15
  • 0

Nakon berbe, plodovi, skoro svih voćnih vrsta, su podložni napadu bolesti. Iako su u skladištima kontrolisani uslovi, dolazi do propadanja plodova usljed pojave određenih bolesti. Jabuka i kruška se najčešće čuvaju u kontrolisanoj atmosferi i ta tehnologija skladištenja ne sprječava propadanje plodova ako oni na sebi nose latentni inokulum patogena koji je prenesen iz voćnjaka.

Zajedničke bolesti

Bolesti koje se razvijaju i nakon berbe su Monilinia fructigena, Glomerella cingulata, Penicillium expansum, Botrytis cinerea i Colleteotrichum spp. Ono što je zajedničko ovim bolestima je da mogu značajno da umanje kvalitet ploda i utiču na pojavu truleži i propadanja plodova. 

Znate li kako najbolje čuvati jabuke?

Karakteristični simptomi na plodovima ispoljavaju se u vidu pojave plijesni ili truleži, zaraženo tkivo postaje mekano na dodir, smeđe je do crne boje, plodovi gube tržišnu vrijednost i praktično postaju neupotrebljivi.

Tretiranje kalcijumom

Prije skladištenja često je neophodno da se plodovi tretiraju da bi se izbjegli mogući rizici od pojave fizioloških promjena na plodovima i pojave oboljenja u toku čuvanja. U nedostatku kalcijuma plodovi brzo propadaju čak i kada su zadovoljeni svi uslovi u skladištu. Tretiranje kalcijumom vrši se zbog sprječavanja pojave gorkih pjega i drugih fizioloških promjena na plodovima. Za tu namjenu koriste se različita jedinjenja kalcijuma.

Oprezno sa primjenom fungicida 

Primjena fungicida za ovu namjenu je jako stroga, zbog mogućnosti ostataka rezidua pesticida. Za suzbijanje prouzrokovača skladišnih bolesti primjenjuju se fungicidi pred berbu sa što kraćom karencom. 

Primjenom fungicida može se značajno smanjiti gubitak propadanja plodova u skladištima i produžiti vrijeme skladištenja. Zaštita bi trebala biti provedena preventivno zadnjih mjesec dana prije berbe, npr. primjena preparata na bazi aktivne materije fludioksonil, preventivni fungicid sa kontaktnim djelovanjem koji suzbija prouzrokovače bolesti Colletotrichum spp., Penicillium spp., i Botrytis spp.

Autor: Bojana Malović, Savjetodavna Srpske


Izvori

Savjetodavna Srpske


Tagovi

Skladištenje voća Bolesti voća Bolesti jabuke Bolesti kruške