Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti vinove loze
  • 14.07.2018. 09:00

Bijele prevlake na voćkama, vinovoj lozi, zeljastim biljkama? U pitanju je cikada Metcalfa pruinosa!

Odrasle jedinke i larve hrane se sisanjem sokova biljaka. To dovodi do slabijeg rasta i iznurivanja biljke domaćina. Indirektne štete nastaju uslijed lučenja medne rose.

Foto: PIS Vojvodina
  • 563
  • 27
  • 0

U vinogradima su registrirane larve prvog i drugog razvojnog stupnja cikade Metcalfa pruinosa na naličju listova vinove loze. U pitanju je insekt koji napada veliki broj šumskog i ukrasnog drveća, voćne vrste, vinovu lozu, neke zeljaste biljke. Prepoznat ćete pojavu po bijelim, ljepljivim prevlakama na listovima.

Voštana tvorevina i medna rosa simptomi cikade

Ova cikada razvija jednu generaciju godišnje. Prezmljava u stadijumu jaja, koje ženka polaže u pupoljke ili pukotine na kori biljki hraniteljica. Larve se pile sredinom maja i odlaze na najmlađe biljne dijelove i najmlađe lišće. Slabo su pokretne, grupiraju se i obilno luče bijelu, voštanu tvorevinu, koja liči na vatu.

Bijela mušica napada paradajz, papriku i drugo povrće i cvijeće - kako ih suzbiti

Odrasle jedinke i larve hrane se sisanjem sokova biljaka. To dovodi do slabijeg rasta i iznurivanja biljke domaćina. Indirektne štete nastaju uslijed lučenja medne rose, tokom toplog vremena, na koju se naseljava gljiva čađavica, čime je umanjena tržišna vrijednost napadnutih plodova.

Suzbijanje Metcalfa pruinosa

Ukoliko se uoči prisustvo ove cikade, preporučuje se mehaničko uklanjanje i uništavanje napadnutih biljnih dijelova. Memijske mjere kontrole često ne daju zadovoljavajuće rezultate, jer su larve i imala pokretvljivi. Ipak, moguće je koristiti sredstva koja tope voštanu prevlaku i dovode do njenog curenja: Sylvet 250 ml na 100l vode u kombinaciji sa insekticidom Calipso 0,15-0,2 l/ha ili Confidor 0,5-0,6 l/ha.


Tagovi

Metcalfa pruinosa Cikada Vinograd Vinova loza Simptomi Suzbijanje Medna rosa


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.