• Štitasti moljac
  • 04.07.2018. 14:30

Bijela mušica napada paradajz, papriku i drugo povrće i cvijeće - kako ih suzbiti

Ovi insekti, kako ličinke, tako i odrasle mušice, sišu sokove iz biljke što uzrokuje usporeni rast, žućenje listova i konačno, smanjene prinose. Biljke postaju slabe i osjetljive na bolesti.

Foto: Flickr/Scot Nelson
  • 14.423
  • 465
  • 0

Bijela mušica, tako ju najčešće opisujete kada nas na društvenim mrežama ili e-mailom pitate kako se boriti protiv ovoga insekta koji ovih dana napada paradajz, papriku, kupus, krastavac, patlidžan, ali i bamiju, batat kao i mnoge druge povrćarske kulture te cvijeće. Radi se o štitastom moljcu (Trialeurodus vaporariorum) koji je ekonomski značajna štetočina na povrću, ali i cvijeću kako u zatvorenom, tako i u zaštićenom uzgoju. 

Odgovorni i za prijenos biljnih virusa

Ovi insekti, kako ličinke, tako i odrasle mušice, sišu sokove iz biljke što uzrokuje usporeni rast, žućenje listova i konačno, smanjene prinose. Biljke postaju slabe i osjetljive na bolesti. Obitavajući na lišću izlučuju mednu rosu koju naseljavaju gljivice čađavice. Također su odgovorni za prijenos nekoliko biljnih virusa, piše Almanac

Odrasli štitasti moljac dug je tek milimetar i pol do dva, sliči na običnog moljca, krila su mu bijela i "praškasta" te ima kratka ticala. Ličinke bez krilaca su spljoštene, ovalne. Često se nalaze na vrhu biljke, s unutarnje strane lista ili na krajevima stabljike.

Ličinke prežive zimi na listovima biljke domaćina. U kasno proljeće odrasle ženke legu 200-400 jajašaca na donjoj strani lišća na vrhu stabljike. Jaja se izlegu za 5 do 10 dana, a ličinke se razvijaju u mušice za tjedan dana. U godini se pojavljuje mnogo generacija. 

Kako kontrolirati štitastog moljca 

Najvažnije je što prije početi s uništavanjem ličinki. Prolazeći vrtom, provjerite donje listove biljki i ako primjetite jajašca oko kojih lete bijele mušice, možete biti sigurni da je biljka napadnuta. 

Prvo što možete napraviti je iznad biljaka vješati žute ljepljive trake, tako da svojim donjim dijelom budu u razini biljnih vrškova. Tako ćete odrediti početna "žarišta" štetočina, ali i uloviti dio ovih dosasnih insekata. Žute trake možete napraviti i sami tako što ćete žute tanke kartončiće premazati mješavinom vazelina i tekućeg deterdženta u omjeru 50:50.

Biološka sredstva za obranu od nametnika

Jakim mlazom vode iz crijeva za zalijevanje sperite štetočine s lišća. Nakon toga na lišće raspršite insekticidni sapun (kalijev sapun). Pripazite da ovo radite predvečer kada su temperature niže jer biste inače mogli šokirati biljke. Ovaj postupak ponovite 2 do 3 puta. 

Također možete napraviti mješavinu vode i deterdženta za pranje posuđa ili tekućeg sapuna. Omjer je 125 ml sapuna na 10 litara vode. Prednost dajte sapunima izrađenim iz ekoloških sastojaka. Lišće biljke špricajte ili rano ujutro ili kasnije navečer. 

U suzbijanju ovih štetočina možete koristiti i ručni usisavač pri čemu budite pažljivi da ne oštetite lišće. 

Možete koristiti i reflektirajući malč koji će otežati štitastom moljcu da nađe svoju biljku domaćina. 

Primjena raznobojnih malč folija u povrćarstvu

Dakle, radi se o dugotrajnoj borbi u kojoj ćete morati koristiti sve metode odjednom kako biste barem smanjili populaciju ovih štetočina. 

Kemijski insekticidi su često nedjelotvorni, a njima ćete samo uništiti kukce koji bi vam u borbi protiv bijele mušice mogli biti od pomoći. Prirodni neprijatelji su im bubamare, parazitska osica Encarsia formosa, ali i pauci, vretenci kao što je vilin konjic. Zato se potrudite da stvorite stanište ovim insektima. 


 


Tagovi

Bijela mušica Štitasti moljac Trialeurodus vaporariorum Insekti Suzbijanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.