Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnje
  • 02.07.2020. 18:00

Belgijske trešnje - velika potražnja i domaćih i stranih kupaca

Iako se brojne zemlje ne mogu pohvaliti baš dobrim prinosima trešanja ove godine, Belgija je izuzetak, a berba je takođe krenula nešto ranije.

Foto: Julijana El Omari
  • 88
  • 6
  • 0

Iako je na europskom tržištu početkom maja nedostajalo trešanja i to najviše zbog vremenskih uticaja u proizvodnim područjima Portugala, Italije, Francuske i Španije, izgleda kako se stanje poboljšava te su pojedine zemlje zadovoljne svojim prinosima. 

Jedna od njih je i Belgija, u kojoj je berba započela nešto ranije nego što je to uobičajeno, a sudeći prema velikoj potražnji domaćih, ali i stranih kupaca ova godina bi mogla biti jako dobra. 

Strahuju od obilne kiše

"Čini se kako uzgoj trešanja napreduje. Krenuli smo s berbom pet do deset dana ranije nego inače. Rane su se sorte prodale jako brzo, a s kasnima smo započeli prošlu nedjelju. Mi proizvođači jako smo optimistični pogotovo kada čujemo kako su naši plodovi traženi i u inostranstvu pa čak i u prekookeanskim zemljama", rekla je Karel Belmans iz Belgische Fruitveilinga za freshplazu. Priznaje i kako joj trenutno jedini strah predstavlja najavljena obilna kiša koja bi mogla uzrokovati pucanje plodova. 

Europskom tržištu nedostaje trešanja, a sezona tek krenula

Iako je u Belgiji uzgoj trešanja vrlo koncentrisan na određena područja, ipak postoji fokus na kultiviranoj proizvodnji. 

"Pomno pratimo razvoj novih sorti jer uvijek želimo imati bolje. Rana Samba koja se kod nas najviše proizvodi je visokokvalitetna, međutim jako teška za uzgoj. Mislim da bismo mogli imati 40% pokrivene proizvodnje ako cijene to dozvole. Na kraju krajeva, kao što sam već rekla, ova sorta jako puno košta", napominje Karel.

U Njemačkoj ipak niži prinosi za 11%

Njemački voćari, ipak očekuju nešto niže prinose u odnosu na 2019. godinu. Na osnovu prve procjene Saveznog statističkog ureda (Destatis) očekuje se da će ukupna ubrana količina iznositi 53.500 tona što bi bilo smanjenje od 11% u odnosu na godinu prije, a kao glavni razlog naveli su kasni mraz i sušno proljeće. 

No, uprkos padu, očekuje se da će prinosi trešanja biti 12% iznad desetogodišnjeg prosjeka od 47.800 tona.

Berbu treba obaviti u punoj zrelosti

Sredinom maja su se na tržnicama pojavile prve trešnje. S obzirom na to da ova voćna vrsta ne može naknadno sazrijeti u gajbama, neophodno je u voćnjak ući u pravom trenutku i započeti berbu kada su plodovi u punoj zrelosti, kako bi se postigla prava tržišna vrijednost plodova.

Koje greške prave voćari kod berbe višanja i trešanja?

Domaća prodaja i izvoz nastaviće se uobičajeno, ali će voćari morati da se pridržavaju i dalje mjera socijalne distance, pojačane zaštite i dezinfekcije.


Tagovi

Trešnje Belgija Prinosi Potražnja Mraz Kiša Njemačka Berba trešnje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.