Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jacto
  • 10.10.2020. 15:00

Arbus 4000 JAV: Prskalica kojom se upravlja putem konzole - može raditi i u floti

Zanimljivo je da se pomoću iste konzole istovremeno može kontrolisati i nadzirati više prskalica, koje mogu raditi u floti koristeći takozvanu funkciju konvoja. Sve se one mogu virtualno povezati putem funkcije slijedi vođu.

Foto: YouTube/PrintScreen
  • 92
  • 18
  • 0

Kombinujući visoku tehnologiju sa sve većim zahtjevima savremenog agrobiznisa, brazilska kompanija Jacto kreirala je autonomnu prskalicu nazivanu Arbus 4000 JAV koja ima novi model prskanja. 

Sadrži raspršivače koji su razvijeni posebno za upotrebu u zaštiti citrusa, a što se tiče dizajna on je moderan sa kompaktnom opremom bez površina koje bi mogle oštetiti plodove ili biljke.

Laserom skenira lisnu masu

Koristeći sistem laserskog skeniranja, identifikuje količinu zelene lisne mase te prema tim podacima upotrebljava zaštitno sredstvo.

Oz, Dino i Ted: Roboti za suzbijanje korova ne zagađuju tlo, a rade i do 8 sati

Sistem primjene, opremljen pojedinačnim ventilima za više ventilatora s elektromotorima, kontroliše protok zraka. To povećava učinkovitost prskanja i smanjuje zanošenje, a pametni sistem primjenjuje tačnu količinu hemikalija. 

Zapremina od 4.000 litara sredstva

Ima autonomnu kontrolu vozila i rada putem konzole. U rezervoar stane 4.000 litara zaštitnog sredstva, a prskalicu pokreće dizelski motor snage 95 kW.

Opremljena je inteligentnim sistemom koji prepoznaje prepreke i zaustavlja je po potrebi.

Zanimljivo je da se pomoću iste konzole istovremeno može kontrolisati i nadzirati više prskalica, koje mogu raditi u floti koristeći takozvanu funkciju konvoja. Sve se one mogu virtualno povezati putem funkcije slijedi vođu.

Ratari će se naviknuti na robote kao što su mljekari na muzilice?

Ovaj će proizvod prvo biti dostupan isključivo u Brazilu, a firma je najavila da će se sljedeće godine moći kupiti i u drugim zemljama.

Kako izgleda rad ove autonomne prskalice pogledajte u videu:


Tagovi

Jacto Arbus 4000 JAV Fernando Gonçalve Zaštita citrusa Prskalica Pametna poljoprivreda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]